Η «μηχανική μάθηση» στην υπηρεσία της ναυτιλίας

Η «μηχανική μάθηση» στην υπηρεσία της ναυτιλίας

258
Η «μηχανική μάθηση» στην υπηρεσία της ναυτιλίας

Η εταιρεία Rolls-Royce έχει υπογράψει μια συμφωνία με την Google για να αναπτύξει περαιτέρω τα «έξυπνα» συστήματά της, τα οποία καθιστούν τα υπάρχοντα σκάφη ασφαλέστερα και είναι απαραίτητα έτσι ώστε να γίνουν πραγματικότητα τα αυτόνομα πλοία.

Η συμφωνία, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη στον τομέα της ναυτιλίας, υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Google Cloud Summit που έλαβε χώρα στη Σουηδία. Σύμφωνα με αυτή, η Rolls-Royce μπορεί να χρησιμοποιεί την Cloud Machine Learning Engine της Google προκειμένου να εξελίξει το τεχνητής νοημοσύνης (AI) σύστημα ταξινόμησης αντικειμένων της εταιρείας για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των αντικειμένων που μπορεί να συναντήσει ένα πλοίο στη θάλασσα.

Η Google Cloud Machine Learning Engine χρησιμοποιεί το ίδιο «έξυπνο» λογισμικό που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά από τα προϊόντα της Google, όπως σε αυτά της αναζήτησης εικόνων και φωνής. Η μηχανική μάθηση (machine learning) είναι ένα σύνολο αλγορίθμων, εργαλείων και τεχνικών που μιμούνται την ανθρώπινη µαθησιακή διαδικασία για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Οι μέθοδοι μηχανικής μάθησης αναλύουν τα υπάρχοντα σύνολα δεδομένων με στόχο να μάθουν να αναγνωρίζουν τάσεις και να κάνουν προβλέψεις από μέχρι πρότινος μη αντιληπτά δεδομένα.

Τα «έξυπνα» αυτά συστήματα αντίληψης θα κάνουν τα πλοία ασφαλέστερα, ευκολότερα στη χρήση και αποδοτικότερα, παρέχοντας στο πλήρωμα τη δυνατότητα καλύτερης αντίληψης του περιβάλλοντος γύρω από το πλοίο.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη συγχώνευση δεδομένων από μια σειρά αισθητήρων από τα υπάρχοντα συστήματα των πλοίων, όπως το Automatic Identification System (AIS) και το ραντάρ.

Φωτό: rolls-royce.com

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.