Έντονη ανησυχία για την ασφάλεια στα πλοία

Έντονη ανησυχία για την ασφάλεια στα πλοία

199
Έντονη ανησυχία για την ασφάλεια στα πλοία

Η Διεθνής Ένωση Ναυτασφαλίσεων (International Union of Marine Insurance -IUMI) με δελτίο Τύπου αναφέρει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με την καταλληλότητα των συστημάτων πυρόσβεσης στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Συγκεκριμένα, η Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για το ολοένα και αυξανόμενο μέγεθος των containerships και τα περιστατικά πυρκαγιάς σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία έτη, τα οποία θεωρεί ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς από τις ισχύουσες διεθνείς διατάξεις.

Σχετικά περιστατικά έλαβαν χώρα στο πλοίο «CCNI Arauco», χωρητικότητας 9.000 TEUs, τον Σεπτέμβριο του 2016, στο «Hanjin Pennsylvania», χωρητικότητας 4.000 TEUs τον Νοέμβριο του 2002 όπου έχασαν την ζωή τους δύο ναυτικοί και στο «MSC Flaminia», χωρητικότητας 6.732 TEUs τον Ιούλιο του 2012 που προκάλεσε τον θάνατο τριών ναυτικών.

Παρά το γεγονός πως υφίσταται η τροπολογία του 2014 της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) η IUMI εκφράζει την ανάγκη για μεγαλύτερη αντιμετώπιση των εν λόγω περιστατικών, καθώς όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Πολιτικού Φόρουμ της Ένωσης κα Helle Hammer, οι ισχύουσες διατάξεις της SOLAS δεν επαρκούν για την προστασία των σύγχρονων containerships από περιστατικά πυρκαγιάς.

Αυτός είναι ο λόγος που η IUMI υποστηρίζει ως βέλτιστη πρακτική μια πρόταση που υποβλήθηκε από τη γερμανική ένωση ασφαλιστικών εταιρειών GDV, η οποία προτείνει μια πιο τεχνική λύση για τις εγκαταστάσεις πυρόσβεσης σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η GDV προτείνει τη δημιουργία μεμονωμένων διαμερισμάτων πυρκαγιάς κάτω από το κατάστρωμα για να αποφεύγεται η εξάπλωση της φωτιάς και την εγκατάσταση ενισχυμένων συστημάτων για την ανίχνευση της πυρκαγιάς.

Μπορείτε να δείτε τις προτάσεις της GDV για την αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιών σε containerships εδώ. 

Φωτό: iumi.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.