Αξιοσημείωτη πρόοδος στην εξέλιξη των φορτιζόμενων ηλεκτρικών πλοίων

    161
    Αξιοσημείωτη πρόοδος στην εξέλιξη των φορτιζόμενων ηλεκτρικών πλοίων

    Η εταιρεία Wärtsilä δοκίμασε με επιτυχία ένα σύστημα αυτόματης ασύρματης φόρτισης σε ένα υβριδικό παράκτιο πλοίο ferry. Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως εμπορικό πλοίο ferry το οποίο λειτουργεί με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης υψηλής ισχύος για τις μπαταρίες του, και το επιτυχημένο αυτό έργο αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην εξέλιξη των φορτιζόμενων ηλεκτρικών πλοίων.

    Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο μήκους 85 μ. πλοίο με την ονομασία «MF Folgefonn», το οποίο ανήκει στη Norled, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκμετάλλευσης πορθμείων της Νορβηγίας.

    Η ασύρματη φόρτιση εξαλείφει τη σύνδεση καλωδίου μεταξύ σκάφους και ακτής, εξασφαλίζοντας και διευκολύνοντας ασφαλείς συνδέσεις και αποσυνδέσεις. Μειώνει επίσης τη συντήρηση δεδομένου ότι δεν υπάρχει φθορά φυσικών γραμμών σύνδεσης. Το ενσωματωμένο σύστημα της Wärtsilä βασίζεται στην επαγωγική μεταφορά ισχύος και είναι ικανό να μεταφέρει περισσότερο από ένα MW ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το εν λόγω σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί αποτελεσματική μεταφορά ισχύος σε απόσταση 50 εκατοστών ανάμεσα στις δύο πλάκες φόρτισης που είναι ενσωματωμένες στην πλευρά του σκάφους και στην αποβάθρα. Κανένα άλλο ασύρματο σύστημα φόρτισης δεν είναι τόσο ισχυρό, ούτε μπορεί να διατηρήσει τη μεταφορά ενέργειας σε τέτοια απόσταση.

    Ο κ. Ingve Sørfonn, Senior Technical Officer E&A της Wärtsilä Marine Solutions ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια η ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα, στα λεωφορεία και στα τρένα. Πλέον, έχουμε καταστήσει κάτι τέτοιο δυνατό και στα πλοία. Τα βασικά οφέλη για τους πελάτες είναι μέχρι και 20% περισσότερη αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου φόρτισης, αυξημένη ασφάλεια λειτουργίας και μεγαλύτερη αξιοπιστία του συστήματος».

    Φωτό: wartsila.com

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.