Νέες κυρώσεις επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα

    130
    Νέες κυρώσεις επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα

    Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, νέες κυρώσεις πρόκειται να επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα μετά από απόφαση που πήρε πρόσφατα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως απάντηση στην έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η πλέον απομονωμένη χώρα του κόσμου. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κ. Antonio Guterres, η Βόρεια Κορέα οφείλει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να ανοίξει διάλογο για την επίλυση των ζητημάτων, ενώ συγχρόνως κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να ψηφίσουν υπέρ αυτής της απόφασης, η οποία τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα. Ο κ. Guterres επεσήμανε την πρόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας να δοθεί μια διπλωματική λύση στο συγκεκριμένο γεγονός και έκανε έκκληση να μειωθούν οι πολιτικές εντάσεις.

    Οι νέες κυρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την απαγόρευση των εξαγωγών προϊόντων υφαντουργίας από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και το εμπάργκο στις παραδόσεις συμπυκνωμάτων αερίου στη χώρα. Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να περικόψει σε δύο εκατ. βαρέλια ετησίως τις εισαγωγές καθαρών προϊόντων πετρελαίου από τη Βόρεια Κορέα.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) απείλησε σήμερα με χρήση πυρηνικών όπλων να “βυθίσει” την Ιαπωνία και να εξαλείψει τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Πιονγιάνγκ. Οι ΗΠΑ επεδίωκαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις όπως το πλήρες εμπάργκο πετρελαίου της Βόρειας Κορέας, αλλά εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τη μεριά της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες ανησυχούσαν ότι η άσκηση υπερβολικής πίεσης στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις.

    Με αφορμή τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, κ. Geng Shuang, δήλωσε ότι το νέο ψήφισμα τονίζει την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία.

    Σύμφωνα με την  South China Morning Post, η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε επίσης να δοθεί μια διπλωματική λύση στην πολιτική κρίση, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ελάττωση των εντάσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κίνα δεν θα επιτρέψει τον πόλεμο ή το χάος στην κορεατική χερσόνησο».

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/KCNA

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.