Κρίσιμες αναδιαρθρώσεις ναυτιλιακής χρηματοδότησης

Κρίσιμες αναδιαρθρώσεις ναυτιλιακής χρηματοδότησης

609
Κρίσιμες αναδιαρθρώσεις ναυτιλιακής χρηματοδότησης

Tου Θεόδωρου Συριόπουλου, καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενέργεια της Γερμανικής Berenberg Bank (Αμβούργο) να αγοράσει (μαζί με Ιαπωνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) μέρος του ναυτιλιακού δανειακού χαρτοφυλακίου της Royal Bank of Scotland (RBS), ύψους $460 εκατ. εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ακόμα περαιτέρω στη συστηματική στρατηγική αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης που ήδη εφαρμόζει η RBS.

TSYRIOPOYLOS

H RBS είναι σε φάση σταδιακής ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων της, σε μια κρίσιμη στρατηγική επιλογή να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό πεδίο και με στόχο να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά από οκτώ συνεχείς ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις. Ήδη από τα μέσα του 2016, η RBS επεδίωξε να πωλήσει το σύνολο του Ελληνικού δανειακού χαρτοφυλακίου της, εκτιμώμενου ύψους $3,0 δις., λόγω σημαντικού ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξαιτίας των αρνητικών συνθηκών στη ναυτιλιακή αγορά.

Η Berenberg από τα τέλη του 2016 είχε αγοράσει αρχικά ένα πρώτο τμήμα του ναυτιλιακού δανειακού χαρτοφυλακίου της RBS, ύψους $300 εκατ. H Berenberg προτίθεται να μεταφέρει και τα δύο αυτά δανειακά χαρτοφυλάκια της RBS στο Berenberg Alternative Asset Fund (Λουξεμβούργο), παρέχοντας την ευκαιρία σε συντηρητικούς θεσμικούς επενδυτές να επενδύσουν σε ένα mortgage-backed ναυτιλιακό δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.