Επιθετική πολιτική Τραμπ στην αγορά του πετρελαίου

Επιθετική πολιτική Τραμπ στην αγορά του πετρελαίου

243
Επιθετική πολιτική Τραμπ στην αγορά του πετρελαίου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ο κ. Azhdar Kurtov από το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών ανέφερε ότι η επιθετική πολιτική του Προέδρου Τραμπ ενάντια στο Ιράν έχει ως απώτερο στόχο να ωθήσει την Τεχεράνη έξω από την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά. Ο κ. Kurtov ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανός επιχειρηματίας και δεν δέχεται  ως προσωπική του στρατηγική να πρέπει να αντιμετωπίσει άλλους σημαντικούς ανταγωνιστές. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη ότι προφανώς θα θέλει να ωθήσει εκτός της πετρελαϊκής αγοράς το Ιράν».

Αναφερόμενος στην στρατηγική της Ουάσινγκτον ο κ. Kurtov τόνισε ότι οι Αμερικάνοι έχουν την τάση να δημιουργούν κρίσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους ανταγωνιστές τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Tass, οι ΗΠΑ από καιρό σχεδιάζουν να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή τους σε υδρογονάνθρακες και να μετατραπούν από μια εισαγωγική χώρα σε βασικό εξαγωγέα τέτοιων φορτίων. Προς αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με τον κ. Kurtov, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εντάσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ιράν και οι επιβολές κυρώσεων στην Τεχεράνη αναφορικά με την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ορισμένες περιοχές.

Ο κ. Kurtov επισημαίνει επίσης ότι η ΕΕ αποτελεί έναν ακόμη βασικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ, καθώς υπάρχει η πιθανότητα μετά την άρση των κυρώσεων στο Ιράν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να μετεγκατασταθούν εκεί ή να προβούν σε επενδύσεις στην χώρα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Kurtov αφήνει να εννοηθεί ότι η επιθετική πολιτική του Προέδρου Τραμπ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την αμερικάνικη κυβέρνηση. Η στάση πάντως της Μόσχας προκαλεί ενδιαφέρον αφού προσπαθεί να αναπτύξει μια σχέση σταθερής συνεργασίας με την Τεχεράνη και να αναπτύξει τις διόδους προς τη θάλασσα αλλά και το εμπόριο για τις κεντρικές επαρχίες της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.