Σε νέα υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές από την Κίνα

    115
    Σε νέα υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές από την Κίνα

    Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Κίνας, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου εισήγαγε 910.000 τόνους καλαμποκιού τον Ιούλιο. Το επίπεδο εισαγωγών του Ιουλίου αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο επίπεδο και αποδεικνύει την έντονη ζήτηση φθηνότερων σιτηρών που προήλθε μετά την άνοδο των εγχώριων τιμών νωρίτερα το καλοκαίρι.

    Η άνοδος είναι θεαματική συγκρίνοντας τα επίπεδα του φετινού Ιουλίου με τον περασμένο μήνα και τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Οι εισαγωγές καλαμποκιού έφτασαν 383.093 τόνους τον Ιούνιο και 28.985 τόνους τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Κίνας.

    Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν τη σημαντική επιρροή της Κίνας στη ναυλαγορά μεταφοράς δημητριακών και στην κερδοφορία της απόδοσης των πλοίων bulkers, μεγέθους supramax και panamax, πέρα από τη σημαντική επιρροή της Κίνας και στη ναυλαγορά μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος.

    Το ξέσπασμα των εισαγωγών προήλθε ύστερα από αύξηση στις τιμές κινεζικού καλαμποκιού. Η τάση ανόδου των εγχώριων τιμών προέκυψε από μείωση των προβλέψεων της κυβέρνησης της Κίνας για την παραγωγή καλαμποκιού μετά από ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές στην περιοχή της ζώνης καλαμποκιού, πιέζοντας τους τελικούς χρήστες όπως οι παρασκευαστές ζωοτροφών να απευθυνθούν στην ξένη αγορά.

    Οι εισαγωγές καλαμποκιού είχαν παρουσιάσει μείωση στον παρελθόν ύστερα από κινήσεις του Πεκίνου για διάλυση του αποθεματικού συστήματος το οποίο είχε υποστηρίξει τεχνητά τις εγχώριες τιμές.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STEPHEN MORRISON

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.