Η Κίνα διεισδύει και στις «κλειστές» οικονομίες

Η Κίνα διεισδύει και στις «κλειστές» οικονομίες

76
Η Κίνα διεισδύει και στις «κλειστές» οικονομίες

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η πρωτοβουλία της Κίνας για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το Κουβέιτ ήταν από τις πρώτες αραβικές χώρες που υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με την Κίνα στο πλαίσιο αυτό. Το Κουβέιτ αποτελεί μια χώρα της οποίας ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει περίπου το 94% της αξίας των εξαγωγών της.

Όπως αναφέρει το Xinhua, το 2010 η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανακοίνωσε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη διαμόρφωση της χώρας σε οικονομικό περιφερειακό κόμβο έως το 2035. Μέσα από την κινέζικη πρωτοβουλία «Belt and Road» έχει δοθεί η δυνατότητα στο Κουβέιτ να βελτιστοποιήσει την οικονομική του δομή σε εναρμόνιση με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Το δημοσίευμα της Xinhua αναφέρει ότι το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Κουβέιτ έφθασε σε αξία τα $5,47 δις το πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξημένο κατά 28,6%  σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Αντίστοιχα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πέρυσι τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομίας της η οποία εξαρτάται ως επί το πλείστον από το πετρέλαιο.

Μια άλλη χώρα που θα επωφεληθεί από την κινέζικη πρωτοβουλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Xinhua, είναι το Σουδάν, καθώς αναμένεται μέσα από την πρωτοβουλία αυτή να ενισχυθεί περαιτέρω το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο της χώρας και να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.