Στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

103
Στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
flickr/Brook Tyler

Σε δημοσίευμά τoυ το Bloomberg αναφέρει ότι μέχρι το 2040 η ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει τον άνθρακα και άλλες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αγορές όπως αυτές του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο μειωμένο κόστος παραγωγής της ηλιακής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση του Bloomberg για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκύπτει ότι ο ηλεκτρισμός που προέρχεται από φωτοβολταϊκά πάνελ κοστίζει πλέον το ¼ απ’ ότι κόστιζε το 2009 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 66% μέχρι το 2040. Επίσης το κόστος της αιολικής ενέργειας που παράγεται από την ξηρά μειώθηκε κατά 30% τα τελευταία οκτώ χρόνια και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 47% μέχρι το 2040.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να επηρεάσουν περισσότερο την χρήση άνθρακα στο μέλλον ως πηγή ενέργειας, καθώς εκτιμάται ότι η παραγωγή άνθρακα στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2040. Αλλά και στην Ευρώπη αναμένεται να έχει μειωθεί η παραγωγή του άνθρακα για την ίδια περίοδο κατά 87%.

Μέχρι το 2040 το Bloomberg εκτιμά ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα παράγουν το 34% της συνολικής παραγόμενης ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σύγκριση με το 5% που παράγουν σήμερα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.