Συνεργασία Κίνας – Νεπάλ στον χώρο της ενέργειας

Συνεργασία Κίνας – Νεπάλ στον χώρο της ενέργειας

58
Συνεργασία Κίνας – Νεπάλ στον χώρο της ενέργειας
flickr.com

Σύμφωνα με τη “South China Morning Post”, ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους $1 εκατ. και μια συμφωνία για την ανεύρεση πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν μεταξύ άλλων οι συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ κατά την επίσημη επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κίνας, κ. Wang Yang στο Νεπάλ αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Wang Yang με το ταξίδι του στο Κατμαντού είχε ως στόχο να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς της Κίνας με τη γειτονική χώρα σε μια περίοδο που η χώρα του βρίσκεται με την Ινδία σε εντάσεις για εδαφικές διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νεπάλ, η Κίνα προτίθεται να βοηθήσει οικονομικά το Νεπάλ στην ανεύρεση πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αυτάρκεια της χώρας του σε ενέργεια. Επιπλέον η Κίνα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της “South China Morning Post” θα χορηγήσει οικονομικό πακέτο βοήθειας στο Νεπάλ για την αποκατάσταση των διασυνοριακών του γεφυρών αλλά και των λιμενικών του εγκαταστάσεων στο Tatopani, που καταστράφηκαν από τον σεισμό του Απριλίου 2015.

Από τη μεριά του το Νεπάλ εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει το λιμάνι της Κίνας που βρίσκεται μεταξύ των συνόρων των δύο χωρών στις περιοχές Tatopani και Zhangmu, αντίστοιχα.

Η επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου στο Νεπάλ γίνεται σε μια περίοδο κατή την οποία οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας είναι τεταμένες για γεωπολιτικούς λόγους. Το Νεπάλ από τη δική του τη μεριά μένει αμέτοχο, χωρίς να παίρνει θέση σε αυτήν την αντιπαράθεση.

Παρά το γεγονός ότι το Νεπάλ διατηρεί ιστορικά ισχυρούς δεσμούς με την Ινδία, αυτό δεν το αποτρέπει από το να συνεργαστεί με την Κίνα και να επωφεληθεί οικονομικά. Να σημειωθεί ότι το Νεπάλ υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Κίνας για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού». Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με τις χώρες από όπου περνάει ο δρόμος του μεταξιού, όπως οι χώρες της Νότιας Ασίας, γεγονός που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό της χώρας με την Ινδία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.