Επενδύει σε αναβάθμιση των λιμένων του το Μπαγκλαντές

Επενδύει σε αναβάθμιση των λιμένων του το Μπαγκλαντές

67
Επενδύει σε αναβάθμιση των λιμένων του το Μπαγκλαντές
Φωτο: Flickr/ Sabik

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την ανάπτυξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου αναβάθμισης 4 λιμένων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δια θαλάσσης εμπορίου με την Ινδία.

Σύμφωνα με τοπικά ειδησεογραφικά μέσα η Ντάκα στοχεύει στην αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στις πόλεις Shaola, στην περιοχή Sylhet, Bhomra, στην περιοχή Satkhira και Ramgarh, στην περιοχή Khagrachari, καθώς και στην ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας στο λιμάνι Benapole.

Για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί κονδύλι της τάξης των $85,6 εκ, σύμφωνα με την εκτελεστική επιτροπή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Μπαγκλαντες (ECNEC).

Σημειώνεται πως κατά τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ μονοπωλεί  η καλύτερη διασύνδεση των επαρχιών της Ινδίας με το Μπαγκλαντές, διαμέσου του δικτύου εσωτερικής ναυσιπλοΐας της Ινδίας.

Οι σχέσεις των δύο κρατών υπήρξαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως, λόγω της διαμάχης για τα 4.000 χλμ. αμφισβητούμενης συνοριογραμμής, μία διαμάχη η οποία έχει τις ρίζες της στα χρόνια της αποικιοκρατίας και η οποία εντάθηκε κατά το διάστημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως και το 2015, οπότε και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2015 το «Protocol on Inland Waterways Transit & Trade» (PIWTT) που ομαλοποίησε τις διμερείς σχέσεις. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αφορά την ρύθμιση των όρων πλου και μεταφοράς εμπορευματικών αγαθών στις οδούς εσωτερικής ναυσιπλοΐας σε Ινδία και Μπαγκλαντές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.