Επιθεώρηση offshore κατασκευής με χρήση drone από το DNV GL

Επιθεώρηση offshore κατασκευής με χρήση drone από το DNV GL

144
Επιθεώρηση offshore κατασκευής με χρήση drone από το DNV GL

Επιθεωρητές του DNV GL πραγματοποίησαν την πρώτη επιθεώρηση offshore κατασκευής του νηογνώμονα με χρήση drone, στο Tender Support Vessel (TSV) «Safe Scandinavia», στη Βόρεια Θάλασσα. Το συγκεκριμένο TSV χωρητικότητας 25,383 GT ανήκει στην εταιρεία Prosafe η οποία και το διαχειρίζεται, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις γεώτρησης της Statoil ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας.

Χρησιμοποιώντας drones εξοπλισμένα με κάμερες, οι χειριστές του DNV GL εξέτασαν αρκετά δομικά στοιχεία της κατασκευής ως μέρος του intermediate survey.

Ο κ. Ian Young, Διευθύνων Σύμβουλος της Prosafe, δήλωσε: «Η καινοτομία είναι μια από τις βασικές αρχές της Prosafe. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επιλέξαμε να δοκιμάσουμε την επιθεώρηση με χρήση drones, καθώς μας βοήθησε να βελτιστοποιήσουμε τις απαιτήσεις της επιθεώρησης ενώ μας επέτρεψε να εξοικονομήσουμε αρκετό χρόνο αλλά και χρήματα. Κανονικά, ένα τέτοιο είδος επιθεώρησης θα προκαλούσε διαταραχή στον πελάτη για αρκετές ημέρες. Η επιθεώρηση με χρήση drones, διήρκησε μόλις λίγες ώρες και ήταν εξίσου αποτελεσματική.»

Ο νηογνώμονας έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθεωρήσεις με drones, τόσο σε πλοία όσο και σε offshore κατασκευές, ελέγχοντας αρκετά σημεία όπως οι δεξαμενές, τα αμπάρια του φορτίου αλλά και διάφορες εξωτερικές δομές. Η επιθεώρηση τέτοιων χώρων μπορεί να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις δυνητικά επικύνδυνη. Η χρήση των drones για τον οπτικό έλεγχο απομακρυσμένων κατασκευαστικών στοιχείων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τους χρόνους επιθεώρησης και το κόστος αναμονής, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει περισσότερη ασφάλεια για τους επιθεωρητές.

Ο DNV GL έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο εκπαιδευμένων χειριστών drones, με βάση τη Γκντίνια, τον Πειραιά, τη Σιγκαπούρη, το Χιούστον και τη Σαγκάη, από όπου και μπορούν να παρέχονται επιθεωρήσεις με χρήση drones.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.