Οι εξαγωγές των ασιατικών χωρών «χτύπησαν» ρεκόρ

Οι εξαγωγές των ασιατικών χωρών «χτύπησαν» ρεκόρ

85
Οι εξαγωγές των ασιατικών χωρών «χτύπησαν» ρεκόρ

Αύξηση κατά 32,5% καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο στις εξαγωγές της Μαλαισίας, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει να καταγραφεί στις εξαγωγές της χώρας από τον Μάρτιο του 2010.

Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση για προϊόντα από όλους τους ‘πελάτες’ της χώρας, ιδιαίτερα την Κίνα, καθώς το εμπόριο (εισαγωγές-εξαγωγές) μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 32,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2016, αποφέροντας στη Μαλαισία έσοδα της τάξεως των $5,8 δις και αντιπροσωπεύοντας το 16,4% του συνολικού εμπορίου της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνολικές εξαγωγές της Μαλαισίας αφού κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+32,5%) συγκριτικά με τις εισαγωγές της χώρας (+30,4%), σε σχέση με τον Μάιο του 2016. Οι εξαγωγές της Μαλαισίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 51,5%, λόγω της μεγάλης ζήτησης από μέρους της Κίνας για ηλεκτρικά είδη, πετρελαϊκά και χημικά προϊόντα κ.ά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους επιμελητήριων στην Κουάλα Λαμπούρ, οι εξαγωγές της χώρας απέφεραν $18,5 δις, ενώ οι εισαγωγές της ανήλθαν σε $17,2 δις, οδηγώντας την χώρα σε εμπορικό πλεόνασμα ύψους $1,3 δις.

Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν θετικές προσδοκίες για το εμπόριο της Μαλαισίας τους επόμενους μήνες, προβλέποντας ωστόσο μια μικρή μείωση των εξαγωγών της χώρας προς την Κίνα στα τέλη του 2017.

Αύξηση των συνολικών της εξαγωγών κατά 14,04% κατέγραψε και η Ινδονησία, αγγίζοντας σε αξία τα $79,96 δις τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥ) της χώρας.

Η Ινδονησία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα θερμικού άνθρακα και ακατέργαστου φοινικέλαιου, αλλά και τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα κακάου και καουτσούκ στον κόσμο. Τα στοιχεία από την ΕΣΥ της Ινδονησίας αποκαλύπτουν ότι η χώρα έχει καταγράψει τον περασμένο Ιούνιο εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανήλθε σε $1,63 δις.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν τη μεγάλη ανάπτυξη που παρατηρείται στο (ενδο) ασιατικό εμπόριο και τη σημαντική θέση που κατέχει η ασιατική ήπειρος στο διεθνή θαλάσσιο χώρο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.