Θετικές προσδοκίες για τη ναυλαγορά γενικού φορτίου

Θετικές προσδοκίες για τη ναυλαγορά γενικού φορτίου

129
Θετικές προσδοκίες για τη ναυλαγορά γενικού φορτίου

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του «Multipurpose Shipping Market Review and Forecast», η οποία δημοσιεύτηκε από την Drewry, γίνεται λόγος για βελτίωση των παραγόντων που επηρεάζουν την ζήτηση στη συγκεκριμένη ναυλαγορά.

Από τις αρχές του 2017 έως και σήμερα, ορισμένοι από τους παράγοντες που ενισχύουν τη ζήτηση του break bulk φορτίου παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, συγκριτικά με το περασμένο έτος, με εξαίρεση την τιμή του πετρελαίου, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα ανέβει πέραν των $55/ βαρέλι για τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την ζήτηση του γενικού φορτίου, οι βασικότεροι από τους παράγοντες που την επηρεάζουν είναι η παραγωγή του ακατέργαστου χάλυβα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν κάθε χώρας κ.ά., με κάποιους από αυτούς τους παράγοντες να επηρεάζονται από εξωγενή γεγονότα, όπως οι πολιτικές συνθήκες.

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η βελτίωση των συνθηκών στις αγορές του χύδην φορτίου και των εμπορευματοκιβωτίων, έχουν οδηγήσει σε αύξηση το αγοραστικό μερίδιο των «ειδικών» φορτίων.

Ορισμένες εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων έχουν εκφράσει μειωμένο ενδιαφέρον σε όσα φορτία είναι δύσκολα στη μεταφορά τους. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μείωση 2% ανά έτος τον στόλο των απλών multipurpose vessels, ενώ όσοι μεταφορείς  «ειδικών» φορτίων έχουν ικανότητα ανύψωσης άνω των 100 τόνων, παρουσιάζουν αύξηση του στόλου τους κατά 3% ανά έτος.

Η κα Susan Oatway, αναλύτρια της Drewry, ανέφερε ότι «παρά τον χαμηλό ρυθμό αύξησης του στόλου το 2017, οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς και για το 2018, δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία της ναυτιλίας γενικού φορτίου».

PR_MPV_260617

Φωτό:damen.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.