Οι επικαιροποιημένες λίστες του Paris MoU

Οι επικαιροποιημένες λίστες του Paris MoU

435
Οι επικαιροποιημένες λίστες του Paris MoU

Στο πλαίσιο της 50ής συνάντησής της, η Επιτροπή του Paris MoU ανακοίνωσε την επικαιροποιημένη Λευκή, Γκρι και Μαύρη Λίστα του 2016, αναφορικά με τις επιδόσεις των σημαιών κρατών, καθώς και των αναγνωρισμένων διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών.

Οι λίστες περιλαμβάνουν τις σημαίες των κρατών ανάλογα με το επίπεδο της ποιότητάς τους. Η κατάταξη των σημαιών στην κάθε λίστα βασίζεται στον αριθμό των επιθεωρήσεων και των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ένα διάστημα 3 ετών.

Σε ό,τι αφορά το περασμένο έτος, όπως έχει προκύψει από τις επικαιροποιημένες λίστες, 42 σημαίες κρατών εντάσσονται στη Λευκή λίστα, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Δανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Σιγκαπούρη, οι Μπαχάμες, οι νήσοι Μάρσαλ, οι Βερμούδες, οι Φιλιππίνες κ.ά. Η Γκρι λίστα του Paris MoU περιλαμβάνει 19 σημαίες, όπως η Νότια Κορέα η Πολωνία, το Κουβέιτ, η Λιθουανία, η Ελβετία, η Λιβύη, η Ινδία κ.ά., ενώ η Μαύρη λίστα περιέχει 12 σημαίες, όπως η Σιέρα Λεόνε, το Βανουάτου, η Καμπότζη, η Μολδαβία, η Τανζανία, το Παλάου κ.ά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λίστες του 2016 σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2015. Όπως προκύπτει,  οι σημαίες των κρατών που εντάσσονται στη λευκή λίστα του Paris MoU του 2016 έχουν μειωθεί κατά 1 σε σχέση με τη λίστα του 2015, καθώς η Νότια Κορέα που ήταν στη λευκή λίστα έχει ενταχθεί πλέον στην γκρι.

Επιπλέον η σημαία του Άγιου Βικέντιου και των Γρεναδίνων μετακινήθηκε από τη μαύρη λίστα στη γκρι λίστα, ενώ οι σημαίες του Παλάου και του Βανουάτου μετακινήθηκαν από τη γκρι στη μαύρη λίστα.

Παρακάτω παρατίθενται οι ανανεωμένες λίστες του Paris MoU για τις σημαίες των κρατών, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2017.

White List

Grey List

Black List

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA PHOTO EPA AKIO SUGA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.