Νέες συμφωνίες στο χώρο της ενέργειας για το Ιράν

Νέες συμφωνίες στο χώρο της ενέργειας για το Ιράν

89
Νέες συμφωνίες στο χώρο της ενέργειας για το Ιράν

Το Ιράν πρόκειται να υπογράψει με τη γαλλική Total, εντός των επόμενων εβδομάδων, συμφωνία συνεργασίας για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, για το μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στον κόσμο στο νότιο Pars, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Αυτή θα είναι η πρώτη άμεση ξένη επένδυση στο Ιράν ύστερα από την χαλάρωση των ξένων κυρώσεων προς τη χώρα πέρυσι.

Ειδικότερα, η γαλλική Total και η κινεζική κρατική εταιρεία πετρελαίου (CNCP) υπέγραψαν συμφωνίες με την ιρανική κρατική εταιρεία πετρελαίου (NIOC), που αφορούν  το οικόπεδο Pars, η αξία των οποίων αποτιμάται σε $4,8 δις. Όπως δήλωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της NIOC, οι υπογραφές θα «πέσουν» μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Επίσης, αποκάλυψαν ότι τους επόμενους μήνες θα διενεργηθεί διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Azadegan.

Το Ιράν διαθέτει τα περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως, ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα των μελών του OPEC. Η ασιατική χώρα προσβλέπει σε περαιτέρω αύξηση των ξένων επενδύσεων, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές της στους κλάδους της ενέργειας.

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκε κατά 33% από τον Ιανουάριο του 2016, οπότε και χαλάρωσαν οι κυρώσεις εναντίον της που είχαν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού της προγράμματος. Σύμφωνα με στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας, το Ιράν δύναται να παράγει έως και 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Φωτό: total.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.