Τα γερμανικά ναυπηγεία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Τα γερμανικά ναυπηγεία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

284
Τα γερμανικά ναυπηγεία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Μπορεί για ορισμένες γερμανικές ναυπηγικές μονάδες το μέλλον να προδιαγράφεται ευοίωνο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα γερμανικά ναυπηγεία. Αιτία είναι η χαμηλή ζήτηση για νέες ναυπηγήσεις, που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον σύμφωνα με την γερμανική Ένωση Ναυπηγικής Βιομηχανίας και Θαλάσσιας Τεχνολογίας (VSM). Μάλιστα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προεδρείου της Ένωσης, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Αμβούργο, τονίστηκε ότι ναι μεν η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας διάγει ημέρες καλές, αλλά πιθανώς να κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους στο μέλλον.

Σύμφωνα με την VSM το «δυνατό σημείο» της γερμανικής ναυπηγικής βιομηχανίας βρίσκεται στην εξειδίκευσή της σε αγορές όπως είναι τα επιβατηγά πλοία, καθώς και τα πολεμικά σκάφη, κυρίως, για το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό, με το βιβλίο παραγγελιών να ενισχύεται για έκτη συνεχή χρονιά.

Ωστόσο, επισημάνθηκε από αρκετά πολλά μέλη της Ένωσης πως υπάρχει ο κίνδυνος, η εφαρμογή προστατευτικών πολιτικών, για παράδειγμα στις ΗΠΑ ή και σε άλλα κράτη, να οδηγήσει σε χορήγηση κρατικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων σε ανταγωνιστές των γερμανικών ναυπηγείων, με αποτέλεσμα στρέβλωση της αγοράς και διαμόρφωση όρων αθέμιτου ανταγωνισμού.

nafpigia2

Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τα γερμανικά ναυπηγεία στο άμεσο μέλλον και η Ένωση VSM καλεί τα μέλη της να μην επαναπαύονται λόγω των καλών ημερών, που τώρα περνά η γερμανική ναυπηγική βιομηχανία.

Για την VSM το κλειδί για την διατήρηση της επιτυχημένης πορείας των γερμανικών ναυπηγικών επιχειρήσεων είναι η συνεχής επένδυση στην καινοτομία και η παροχή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής ποιότητας, καθώς βεβαίως και η δυναμική είσοδός τους στην εποχή της ψηφιοποίησης.

Φωτό: meyerturku.fi

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.