Οι κορεάτικες ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν τα κινέζικα ναυπηγεία

Οι κορεάτικες ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν τα κινέζικα ναυπηγεία

263
Οι κορεάτικες ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν τα κινέζικα ναυπηγεία

Από τις αρχές του έτους τα ναυπηγεία της Κίνας έχουν δεχτεί παραγγελίες για 13 νέα πλοία από εταιρείες της Νότιας Κορέας, γεγονός που προκαλεί εντύπωση καθώς πολλές κορεάτικες ναυτιλιακές εταιρείες δεν επιλέγουν να ναυπηγήσουν πλοία σε ναυπηγεία της χώρας τους. Αντίστοιχα, τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας έχουν λάβει από τον περασμένο Ιανουάριο έως και σήμερα μόλις 7 παραγγελίες από ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Pan Ocean Co. Ltd, ηγέτιδα εταιρεία της Ν. Κορέας στον χώρο της ναυτιλίας χύδην φορτίων, παρήγγειλε τον περασμένο Φεβρουάριο 5 πλοία από τα κινέζικα ναυπηγεία Yangzijiang, ενώ η SM Line, αναδυόμενη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Ν. Κορέας έχει επιλέξει να ναυπηγήσει 4 νέα πλοία της σε κινέζικα ναυπηγεία. Σε αντίθεση, οι κινέζικες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν τοποθετήσει  όλες τις παραγγελίες τους σε ναυπηγεία της Κίνας.

Το περασμένος έτος μεγάλα ναυπηγεία της Ν. Κορέας, όπως η Hyundai Heavy Industries, κατέγραψαν μείωση στις παραγγελίες ναυπήγησης, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο και λόγω του αυξημένου κόστους ναυπήγησης. Αυτός ενδεχομένως είναι και ο λόγος που οι ναυτιλιακές εταιρείες της Ν. Κορέας επιλέγουν τα κινέζικα ναυπηγεία, δηλαδή οι μειωμένες τιμές ναυπήγησης και το χαμηλό εργατικό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017, τα κινέζικα ναυπηγεία εξασφάλισαν παραγγελίες για 78 πλοία συνολικής χωρητικότητας 1,43 εκατ. GRT, ενώ τα κορεάτικα ναυπηγεία δέχτηκαν παραγγελίες για 34 πλοία συνολικής χωρητικότητας 1,23 GRT.

Φωτό: yzjship.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.