Η Ιταλία προωθεί τις υποδομές της για ένταξη στον OBOR

Η Ιταλία προωθεί τις υποδομές της για ένταξη στον OBOR

76
Η Ιταλία προωθεί τις υποδομές της για ένταξη στον OBOR

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πεκίνο το «One Belt One Road Forum», το οποίο αφορά την πρωτοβουλία από μέρους της Κίνας για συνεργασία και σύνδεση, είτε με χερσαία είτε με θαλάσσια μέσα, με τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας, καθώς και με χώρες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του forum, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, ανέφερε ότι η Ιταλία μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην προώθηση και στην πραγματοποίηση της πρωτοβουλίας της Κίνας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι ιστορικοί και γεωπολιτικοί λόγοι καθώς και οι σχέσεις της Ιταλίας με την Κίνα μπορούν να συμβάλλουν για να γίνει πραγματικότητα η πρωτοβουλία της Κίνας για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Gentiloni, η Ιταλία διαθέτει τις απαιτούμενες λιμενικές υποδομές και μέσα από τη συμμετοχή της χώρας στην πρωτοβουλία της Κίνας θα ευνοηθεί σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο της Ιταλίας. Ο κ. Gentiloni υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι είναι περιορισμένες οι μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων με χερσαία μέσα και ότι μέσω των λιμανιών τόσο της Ιταλίας όσο και της Ελλάδας υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρονται δια θαλάσσης τα φορτία από την Κίνα απευθείας προς τις χώρες της Ευρώπης. Ο ίδιος επιπλέον προσέθεσε ότι τα λιμάνια της Τεργέστης και της Γένοβας συνδέονται με σιδηροδρομικούς σταθμούς, οπότε καθίσταται εύκολη η σύνδεση της Ιταλίας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ο νέος δρόμος του μεταξιού αποτελεί ένα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Πεκίνου το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης και στοχεύει στη διευκόλυνση των εμπορευματικών μεταφορών από την Κίνα προς τις χώρες της Ευρώπης. Αρκετές χώρες της Ευρώπης συναγωνίζονται ώστε να αποκτήσουν προνομιακή μεταχείριση μέσω της ένταξης μεταφορικών κόμβων και υποδομών τους στο νέο δρόμο του μεταξιού.

Φωτό: chinadaily.com

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.