Αύξηση της ζήτησης στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου αναμένεται για το 2017

Αύξηση της ζήτησης στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου αναμένεται για το 2017

314
Αύξηση της ζήτησης στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου αναμένεται για το 2017

Σύμφωνα με έρευνα της BIMCO, το τρέχον έτος αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης στον τομέα της ναυτιλίας ξηρού φορτίου. Μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,5%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Ενδιαφέρον έχει ότι για πρώτη φορά τόσο οι συνολικές όσο και οι θαλάσσιες εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα ξεπέρασαν το 1 δις τόνους. Το περασμένο έτος οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 7,5%, συμβάλλοντας άμεσα στην ανάκαμψη της ναυτιλίας ξηρού φορτίου. Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα δια θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 7,7%, σε σχέση με το 2015, σε αντίθεση με τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος δια ξηράς που κατέγραψαν πτώση το περασμένο έτος κατά 4%.vale1

Σύμφωνα με τον κ. Peter Sand, αναλυτή της BIMCO, η αύξηση στις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα αποδίδεται στο γεγονός ότι η χώρα διαθέτει σιδηρομετάλλευμα χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η εισαγωγή σιδηρομεταλλεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί από την κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας αλλά και σε δημόσια έργα υποδομής.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την BIMCO, το περασμένο έτος οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από την Βραζιλία προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 12,1%, συγκριτικά με το 2015, με την Βραζιλία να αποσπά σημαντικό μερίδιο από την Αυστραλία, που μέχρι πρότινος ήταν ένας από τους κύριους εξαγωγείς σιδηρομεταλλεύματος προς την Κίνα.

Φωτό: vale.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.