Η καρδιά της ναυτιλίας της Ν.Α. Ασίας χτυπά στη Σιγκαπούρη

Η καρδιά της ναυτιλίας της Ν.Α. Ασίας χτυπά στη Σιγκαπούρη

283
Η καρδιά της ναυτιλίας της Ν.Α. Ασίας χτυπά στη Σιγκαπούρη
Ο Dr. Trefzger και η Prof. Annie Koh κατά τη διάρκεια της 11ης Singapore Maritime Lecture

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 οι εργασίες της Singapore Maritime Week, η οποία αποτελεί μια εβδομάδα συνεύρεσης των διεθνών πρωταγωνιστών της ναυτιλίας, στην ασιατική Μητρόπολη της χρηματοδότησης, της πρακτόρευσης, της μεσιτείας αλλά και των λιμενικών υπηρεσιών, στη Ν.Α. Ασία.

Η εβδομάδα ναυτιλίας έχει ως σκοπό, αφενός την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και αφετέρου τη βελτίωση ή μάλλον τη σύσφιξη των σχέσεων της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης με τους παράγοντες που καθορίζουν το μέλλον του παγκοσμίου εμπορίου, των ναυτιλιακών μεταφορών και των υπηρεσιών logistics.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσέλκυση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση αλλά και τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Παρά την κρίση στη βιομηχανία των offshore, η οποία πέρυσι οδήγησε σε μείωση 1.000 θέσεων εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο στη λιλιπούτεια αυτή χώρα, η Σιγκαπούρη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων ναυτικών αλλά και στελεχών, στο ναυτιλιακό cluster της πόλης.

IMG_5135

Η Σιγκαπούρη δίνει ιδιαίτερη έμφαση, τόσο στην ανάπτυξη του νηολογίου της (το οποίο έχει αναπτυχθεί ως ένα διεθνές, ποιοτικό, ανταγωνιστικό, ανοικτό νηολόγιο) όσο και στην προσέλκυση ship- management εταιρειών, ειδικά από το Hong Kong.

Παράλληλα όμως, σημαντικοί γνώστες της αγοράς μάς ενημέρωσαν ότι οι κινήσεις- ματ της Κίνας στη διπλανή Μαλαισία, αλλά και η ανάπτυξη των ναυτιλιακών υποδομών στη γειτονική Ινδονησία, δεν αφήνουν αδιάφορους τους τοπικούς ηγέτες.

Οι μεταφορές αποτελούν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα και δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Μεταφορών αποτελεί χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών με μόνιμο Γενικό Γραμματέα, που επιβλέπει τόσο την ανάπτυξη της χώρας ως διεθνή αεροπορικό κόμβο όσο και τη ναυτιλιακή μητρόπολη της Ασίας.

Με ένα καλά μελετημένο στρατηγικό πρόγραμμα για τις μεταφορές, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα, τη χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων και την προσέλκυση κεφαλαίων αλλά και τεχνογνωσίας, κυρίως από τις χώρες της Δύσης, της Ωκεανίας και της Αμερικής, η Σιγκαπούρη φιλοδοξεί να παραμείνει ο ισχυρός «λέων» της νησιωτικής περιοχής με τις έντονες πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές αντιπαραθέσεις και, ενίοτε, αντιπαλότητες.

Σε όλη την εβδομάδα των εκδηλώσεων και ειδικά στην έκθεση και συνέδριο Sea Asia, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που δίνει αυτή η πόλη- κράτος στις ισχυρές πολυεθνικές, να ενισχύσουν την παρουσία τους και να διεισδύσουν στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας.

Η πολύ μεγάλη ακρίβεια, το υψηλός κόστος διαβίωσης και οι αυστηρές εργασιακές ισορροπίες που αντανακλούν την πολυπολιτισμικότητα της χώρας και περιορίζουν τη μετανάστευση προς αυτήν αποτελούν πιθανώς εμπόδιο για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν στη νήσο, αλλά και για τους μεγαλύτερους «παίκτες», η Σιγκαπούρη είναι ένα ιδανικό κέντρο για παραρτήματα ή υποκαταστήματα που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην περιοχή και, κυρίως, την προσέλκυση χρηματοδότησης.

Ο αυστηρός ποινικός κώδικας που τηρείται, η σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα αλλά και παντελής έλλειψη διαφθοράς στα κυβερνητικά και διοικητικά κλιμάκια αποτελούν ευμενείς παράγοντες προσέλκυσης του διεθνούς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ειδικά σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας (11th Singapore Maritime Lecture) εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι η Josephine Teo Li Min, υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδια για θέματα Μεταφορών, όχι μόνον παρακολούθησε όλη την ομιλία αλλά στο τέλος μαζί με το υπόλοιπο κοινό έθεσε ερώτηση, προσκαλώντας τον ομιλητή να υποδείξει τι περιμένουν οι διεθνές αγορές από το νομοθέτη και πολιτικό.

O Dr. Detleft Trefzger, CEO  της Kuehne + Nagel International AG και μέλος του nternational Maritime Centre (IMC) 2030 Advisory Committee
O Dr. Detleft Trefzger, CEO της Kuehne + Nagel International AG και μέλος του nternational Maritime Centre (IMC) 2030 Advisory Committee

Ο κεντρικός ομιλητής, Dr. Detlef Trefzger, CEO της Kuehne + Nagel International AG, ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του, εστίασε στην άνοδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος της μεσαίας τάξης των κρατών μελών της ASEAN, οι οποίες μέχρι το 2030 δε θα είναι μόνο εξαγωγείς προϊόντων και ορυκτού πλούτου αλλά και εισαγωγείς, αλλάζοντας έτσι το διεθνή χάρτη των μεταφορικών ροών.

Ο Γερμανός υψηλόβαθμος ανέφερε, επίσης, την άποψή του ό,τι οι νέοι της Σιγκαπούρης δεν εργάζονται εκτός της χώρας, με αποτέλεσμα να μην εφοδιάζονται με τις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν τη διεθνή πραγματικότητα των μεταφορών και του εμπορίου.

Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Σιγκαπούρη επιθυμεί να γίνει παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, που, όμως, σε πολλές περιπτώσεις στηρίζεται στην τεχνογνωσία και εμπειρία αλλοδαπών ειδικών.

Η μικρή ανεργία στη χώρα και η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας των κατοίκων ευνοεί την πραμονή των νέων στη χώρα, που ωστόσο δεν αποκτούν τον «κοσμοπολιτισμό» που απαιτούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στους νέους φοιτητές που ήταν προσκεκλημένοι στην ομιλία, ο κ. Trefzger τόνισε ότι η εργασιακή εμπειρία και κατανόηση των απαιτήσεων της αγοράς και του ανθρώπινου παράγοντα μέσα στον εργασικό χώρο, αποτελούν το καλύτερο εφόδιο ενός νέου, και ίσως πιο πολύτιμο από ενα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Παράλληλα, οι πρωτεύουσες της Ασίας θα αποτελέσουν πλέον σημαντικές μητροπόλεις λήψης αποφάσεων που θα τις καθιστούν πιο δυναμικές στην ανάπτυξη πολιτικών που θα επηρεάζουν τις πολιτικές για το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές.

Στην έκθεση Sea Asia συμμετέχει πολυμελής αντιπροσωπία της HEMEXPO με την υποστήριξη του Enterprise Greece, όπου οι διεθνείς πρωταγωνιστές της ναυτιλίας θα μπορούν να έλθουν σε επαφή με τους Έλληνες κατασκευαστές και προμηθευτές.

Τα «Ναυτικά Χρονικά» θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου αλλά και την ελληνική παρουσία στην έκθεση και θα αναμεταδίδουν σε καθημερινή βάση την επικαιρότητα από την ναυτιλιακή μητρόπολη της Ν.Α. Ασίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.