Καθυστερήσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

Καθυστερήσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

194
Καθυστερήσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

Εντείνονται τα οικονομικά προβλήματα για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, την PDVSA, καθώς εμφανίζονται μεγάλες καθυστερήσεις στις εξαγωγές των φορτίων της εταιρείας σε αργό πετρέλαιο, γεγονός που επιδρά αρνητικά στα οικονομικά μεγέθη όχι μόνο της εταιρείας, αλλά και της Βενεζουέλας, αφού το 90% των εσόδων της χώρας βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ανήλθαν σε 1,69 εκατ. βαρέλια/ημέρα, παρουσιάζοντας μείωση 8% σε σχέση με τις εξαγωγές της ίδιας περιόδου για το 2016. Επιπλέον, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η PDVSA δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρεί και να επισκευάζει τα πλοία της, γεγονός που την ωθεί να ναυλώνει πλοία άλλων εταιρειών, με κόστος ναύλωσης που κυμαίνεται από $800.000 έως $1.000.000 ανά μήνα και ανά πλοίο με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των λειτουργικών της εξόδων που πολλές φορές δε δύναται να καλύψει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες που ναυλώνουν στην PDVSA τα πλοία τους, μεταξύ των οποίων και η ρώσικη Sovcomflot, να υποχρεώνονται να κινηθούν δικαστικά εναντίον της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, για την αποπληρωμή των χρεών της. Η οικονομική δυσπραγία που χαρακτηρίζει την PDVSA αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι η εταιρεία δεν μπορεί να συντηρήσει επαρκώς ούτε τις ίδιες τις εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου που διαθέτει.

Φωτό: EPA PHOTO AFPI ANDREW ALVAREZ aa/pa

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.