Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά της Hamburg Süd

Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά της Hamburg Süd

156
Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά της Hamburg Süd

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την υπό όρους έγκρισή της για την πώληση της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hamburg Süd (Hamburg Südamerikanische Dampfschifffahrts-Gesellschaft KG) στην δανέζικη ναυτιλιακή Maersk Line. Η Maersk Line και ο οικογενειακός Όμιλος Oetker είχαν καταλήξει σε συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε η πρώτη να αποκτήσει από τον δεύτερο την Hamburg Süd, η ιστορία της οποίας ξεκινά το 1871.
Ως όρος για την έγκριση της πώλησης τέθηκε η αποχώρηση της Hamburg Süd από αρκετά εμπορικά δρομολόγια, κυρίως σε Β. Ευρώπη, Κεντρική και Νότια Αμερική, Μέση Ανατολή, Νότιο Αφρική και Μεσόγειο. Και αυτό γιατί κατά την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, σε αντίθετη περίπτωση οι δύο εταιρείες θα είχαν κυρίαρχη, σχεδόν μονοπωλιακή παρουσία σε αυτές τις περιοχές.
Σε δηλώσεις της, η κα Vestager τόνισε πως «οι ανταγωνιστικές ναυτιλιακές υπηρεσίες είναι απαραίτητες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και για το σύνολο της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για την Ευρωπαία Επίτροπο, οι δεσμεύσεις που προτίθενται να λάβουν τόσο η Maersk Line, όσο και η HSDG θα διατηρήσουν ένα υγιές επίπεδο ανταγωνισμού προς όφελος της ναυτιλιακής αγοράς.
Να σημειωθεί, πως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017, ο στόλος της Maersk Line θα διαθέτει 741 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μέσο όρο ηλικίας τα 8,7 έτη. Η συνολική μεταφορική ικανότητα του στόλου των δύο εταιρειών θα αγγίζει τα 3,8 εκατ. TEUs, με παγκόσμιο μερίδιο που θα φτάνει το 18,6%.

Φωτό: hamburgsud.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.