Μείωση στις εξαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία

Μείωση στις εξαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία

114
Μείωση στις εξαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία

Δραματική κάμψη παρουσιάζουν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Τουρκίας προς τη Ρωσία, παρά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.
Η κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία πριν από 16 μήνες, εν μέσω των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, οδήγησε σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα. Ωστόσο, η μερική άρση των κυρώσεων αυτών αφορούσαν κυρίως τον τουρισμό, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων να παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες.
«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς τη ρωσική αγορά», αναφέρει Τούρκος αξιωματούχος στην Μερσίνη, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Τουρκίας. Ειδικότερα, μόνο οι εξαγωγές ντομάτας προς τη Ρωσία αποτελούσαν το 70% των συνολικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, φτάνοντας τα $250 εκατ. ετησίως.
Ρώσος αναλυτής αναφέρει ότι η διατήρηση των περιορισμών έχει διττό ρόλο: αφενός την περαιτέρω πίεση του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Συρίας και αφετέρου στη στήριξη επενδυτικών σχεδίων Ρώσων επιχειρηματιών στον κλάδο της αγροτικής βιομηχανίας. Η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα απέφερε την άρση των περιορισμών σε ορισμένα προϊόντα, οι οποίοι θα αποφέρουν μόλις κάτι λιγότερα από $20 εκατ. το 2017.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.