Στρατηγικές αναδιοργάνωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κίνας

Στρατηγικές αναδιοργάνωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κίνας

117
Στρατηγικές αναδιοργάνωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κίνας

Ναυπηγεία στην Κίνα κλείνουν το ένα μετά το άλλο σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία. Στην πόλη Yizheng στην επαρχία Jiangsu, η οποία βρίσκεται κεντροανατολικά της Κίνας, μέχρι το 2020 θα έχουν κλείσει 17 από τα ναυπηγεία της περιοχής, με στόχο να περιοριστούν οι λειτουργικές δαπάνες των ναυπηγικών μονάδων.
Εντός του τρέχοντος έτους τα 5 πρώτα ναυπηγεία αναμένεται να έχουν κλείσει, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπεται να κλείνουν 4 ναυπηγεία ετησίως. Κάποια από τα ναυπηγεία που πρόκειται να κλείσουν είναι τα: Jiangsu Sugang Shipbuilding, Yizheng Kangping Ship Repair και Yangzhou Meihua Shipbuilding.
Πρόσφατα και η Cosco Shipping Heavy Industry ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να κλείσει τις τρείς από τις πέντε ναυπηγικές μονάδες που κατασκευάζουν πλατφόρμες εξόρυξης, λόγω της υπερπροσφοράς που τις χαρακτηρίζει.
Στόχος της εταιρείας είναι να κλείσει τα ναυπηγεία στο Nantong, στο Zhoushan και στο Dongguan και να συγκεντρώσει τις ναυπηγικές της δραστηριότητες, όσον αφορά την κατασκευή πλατφορμών, στα ναυπηγεία της στο Dalian και στο Qidong.
Ο γενικός διευθυντής της Cosco Shipping Heavy Industries, Liang Yanfeng, δήλωσε ότι με το κλείσιμο των τριών ναυπηγείων θα περιοριστεί η υπερπροσφορά που χαρακτηρίζει τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και θα αποτραπεί ο ανταγωνισμός τιμών μεταξύ των θυγατρικών της εταιρείας.
Το σχέδιο της Cosco Shipping Heavy Industries είναι να μειώσει μέχρι το 2017 την κατασκευαστική δυναμικότητα των ναυπηγείων από 12,05 εκατ. DWT σε 10,6 εκατ. DWT, με στόχο, μέχρι το τέλος του 2020, να φτάσει η στα 9,6 εκατ. DWT. Τα τελευταία χρόνια η ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας όπως και άλλων χωρών αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, λόγω των μειωμένων παραγγελιών και των χαμηλών τιμών στις ναυπηγήσεις πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.