Κίνδυνος αύξησης του κόστους μεταφορών μετά το Brexit

Κίνδυνος αύξησης του κόστους μεταφορών μετά το Brexit

143
Κίνδυνος αύξησης του κόστους μεταφορών μετά το Brexit

Σε δελτίο Τύπου της British Ports Association, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης, Richard Ballantyne, αναφέρει ότι καθώς η βρετανική κυβέρνηση προχωρά στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διευκόλυνση του θαλάσσιου εμπορίου της χώρας, δεδομένου ότι τα λιμάνια της Βρετανίας αποτελούν πύλες ζωτικής σημασίας για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της.
Ο ίδιος προσθέτει ότι πλοία που εξυπηρετούν δρομολόγια RO-RO από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις χώρες της Ε.Ε δεν υπόκεινται στις απαιτήσεις των τελωνείων για δήλωση των φορτίων τους. Αυτή η κατάσταση όμως πρόκειται να αλλάξει με την έξοδο της Αγγλίας από την Ε.Ε. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα τελωνεία των λιμανιών μπορεί να επιφέρουν χρονικές καθυστερήσεις με αρνητικές επιδράσεις στα κόστη των διαχειριστριών εταιρειών.
Όπως δηλώνει ο κ. Ballantyne, με τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται η βρετανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει μια τελωνειακή στρατηγική με βάση την οποία δεν θα απαιτείται υψηλός αριθμός ελέγχων για τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από και προς τις χώρες της Ε.Ε.
Βέβαια για να υλοποιηθεί η στρατηγική αυτή, αναγκαία είναι η σύναψη συμφωνίας με την Ε.Ε. Επιδίωξη της Μ. Βρετανίας είναι επίσης οι γειτονικές της χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ολλανδία) να διασφαλίζουν ότι οι πιθανοί έλεγχοι στα λιμάνια τους δεν θα προκαλούν χρονικές καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό των φορτίων.
Ο κ. Ballantyne σημείωσε επίσης ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δεν επηρεάζει μόνο το θαλάσσιο εμπόριο της χώρας αλλά όλο το κανονιστικό πλαίσιο που ρυθμίζει τομείς όπως το περιβάλλον, οι χερσαίες μεταφορές, η αλιεία κ.ά. Τέλος τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών της χώρας, μολονότι η λιμενική βιομηχανία της Αγγλίας είναι σε θέση και τώρα να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη μεταφορά εμπορευμάτων και τη διακίνηση επιβατών.

Φωτο: Wikimedia

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.