Πρόστιμο στη γιαπωνέζικη K Line για διαφθορά

Πρόστιμο στη γιαπωνέζικη K Line για διαφθορά

320
Πρόστιμο στη γιαπωνέζικη K Line για διαφθορά

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία Kawasaki Kisen Kaisha Ltd (K Line), μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Ιαπωνίας, για την φερόμενη ανάμειξή της σε καρτέλ τιμών.
Το ύψος του προστίμου αναλογεί στο 10% των εσόδων της εταιρείας που προέκυψαν από την δραστηριοποίησή της στη Νότια Αφρική και αφορά στη διαμόρφωση μονοπωλιακών συνθηκών που είχε επιβάλλει κατόπιν συνεργασίας της K Line με τις μεταφορικές εταιρείες Mitsui O.S.K Lines Ltd (MOL), Nippon Yusen Kabushiki Kaisha Ltd (NYK) και Wallenius Wilhelmsen Logistics AS (WWL), στις εξαγωγές εμπορευμάτων από τη Νότια Αφρική.
Συγκεκριμένα, το καρτέλ που είχε δημιουργηθεί αφορούσε την κατανομή της αγοράς της Νότιας Αφρικής μεταξύ των προαναφερθεισών εταιρειών και τον καθορισμό υψηλών τιμών για μεταφορές αυτοκινήτων της Toyota που κατασκευάζονται στη Νότια Αφρική. Τα αυτοκίνητα μεταφέρονταν από τη Νότια Αφρική προς: Ευρώπη, Βόρεια Αφρική (μεσογειακές ακτές), νησιά της Καραϊβικής (διαμέσου Ευρώπης), Δυτική Αφρική, Ανατολική Αφρική και σε λιμένες της Ερυθράς θάλασσας.
Επιπρόσθετα η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε πως οι εταιρείες K Line, MOL, NYK και WWL είχαν συμφωνήσει και στον αριθμό των πλοίων που θα χρησιμοποιούσε η καθεμία στα δρομολόγια Νότιας Αφρικής- Ευρώπης και σε συμφωνημένα χρονικά διαστήματα ταξιδιού, καθώς και για τις τιμές των ναύλων με τις οποίες θα χρέωναν την εταιρεία Toyota South Africa Motors για τη μεταφορά των αυτοκινήτων της.
Το 2015 οι εταιρείες NYK και WWL παραδέχτηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού την εμπλοκή τους στο καρτέλ και πλήρωσαν πρόστιμο $7,9 εκατ. και $7,3 εκατ. αντίστοιχα. Στην εταιρεία MOL δεν επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς ήταν εκείνη η οποία προσέγγισε την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέχοντας πληροφορίες για το καρτέλ που είχε δημιουργηθεί.
Δηλώσεις σχετικά με το πρόστιμο που αντιμετωπίζει η K Line δεν έχουν γίνει από κάποιον εκπρόσωπό της, ενώ αναμένεται η τελική απόφαση από το Δικαστήριο για θέματα Ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.