«Δεν υπάρχει τρόπος για επιστροφή στις παλιές καλές εποχές» τονίζουν Στουρνάρας και...

«Δεν υπάρχει τρόπος για επιστροφή στις παλιές καλές εποχές» τονίζουν Στουρνάρας και the Boston Consulting Group

136
«Δεν υπάρχει τρόπος για επιστροφή στις παλιές καλές εποχές» τονίζουν Στουρνάρας και the Boston Consulting Group

Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία το ετήσιο συνέδριο στην Αθήνα του The Boston Consulting Group, με θέμα: “Succeeding in Uncertain Times”.

Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο κ. Martin Reeves, Senior Vice President του The Boston Consulting Group.

Κατά την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας, εστιάστηκε στις ευκαιρίες αλλά και στις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα. Αναφέρθηκε στην προφανή αδυναμία των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να χαράξουν μια κοινή και κατανοητή πολιτική, γεγονός που εξηγεί τις δυσκολίες στην οικονομική “ενοποίηση” των Ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μακροχρόνιες στρατηγικές που οφείλει αλλά ίσως αδυνατεί να ακολουθήσει η Ευρώπη για να περάσει επιτέλους στην εποχή της «μετά- κρίσης».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως είναι απόλυτη προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη για τα Ευρωπαϊκά κράτη να προσελκύσουν νέες επενδύσεις, εστιάζοντας στη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς, νομικού και οικονομικού πλαισίου για τους επενδυτές. Μόνο η αύξηση των επενδύσεων, θα οδηγήσει στην ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς και ζήτησης και στην εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου, των κρατών- μελών της Ε.Ε. Εντούτοις ο κ. Στουρνάρας δεν αναφέρθηκε στις ήδη υπάρχουσες εταιρείες που δραστηριοποιούντα στην Ευρωπαϊκή αγορά με όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν εδώ και μια πενταετία.

Εντούτοις ο κ. Στουρνάρας εστιάστηκε στην πολυσυζητημένη έννοια του «ευρωσκεπτικισμού» η οποία τελικά δημιουργεί μεν σημαντικές αγκυλώσεις στις οικονομίες των κρατών- μελών. Η καλπάζουσα αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις αποτελεί επίσης σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά και την προσέγγιση νέων επενδυτών. Σύμφωνα με το διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδας, οι μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων (κυρίως μάλιστα αυτές που αφορούν τα εργασιακά), η περαιτέρω οικονομική και νομισματική ενοποίηση των Ευρωπαϊκών κρατών καθώς και η μείωση του χάσματος, σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ του «πλούσιου» Βορρά και του «φτωχού» Νότου, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες για την οικονομική άνθηση της Ευρώπης. Ανέφερε μάλιστα πως στη σημερινή συγκυρία είναι αμφίβολο το εάν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταφέρει τελικά να αντεπεξέλθει σε μια νέα οικονομική κρίση.

Ο κ. Martin Reeves, αναφερόμενος στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εστιάστηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στρατηγικών οραμάτων και στόχων όχι μόνο των κρατών αλλά και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Reeves, η οικονομική κρίση επέφερε νέα δεδομένα, τα οποία θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. Τόνισε μάλιστα ότι «Δεν υπάρχει τρόπος για επιστροφή στις παλιές καλές εποχές». Κατά την εισήγηση του, ο κ. Reeves ανέφερε ακόμη πως οργανισμοί και επιχειρήσεις οφείλουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη εργαλείων και μηχανισμών για την πρόληψη των κρίσεων ενώ θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν απλά να υιοθετούν πολιτικές «επιβίωσης», χωρίς μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους και οράματα. Κλείνοντας, ανέφερε πως η επόμενη ημέρα απαιτεί περισσότερες επενδύσεις σε θέματα διαφάνειας οργανισμών και επιχειρήσεων, στην ψηφιακοποίηση αλλά και στα έργα υποδομών.

Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.