Το Ιράκ συνιστά ( ; ) απειλή για τη συμφωνία του...

Το Ιράκ συνιστά ( ; ) απειλή για τη συμφωνία του OPEC

70
Το Ιράκ συνιστά ( ; ) απειλή  για τη συμφωνία του OPEC

Μια από τις αποφάσεις που πήρε ο OPEC για το 2017 ήταν να μειώσουν τα μέλη του την παραγωγή πετρελαίου με στόχο την ομαλοποίηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Στην πράξη αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιράκ που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του οργανισμού.

Η Βαγδάτη έχει συνάψει συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου (BP, EXXON MOBIL κ.ά.), οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας. Προς το παρόν τουλάχιστον, καμία μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που δραστηριοποιείται στο Ιράκ δεν προτίθεται να δεχτεί τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 210.000 βαρέλια ανά ημέρα, επιζητώντας να εκπληρωθούν οι όροι των συμβολαίων τους. Σε περίπτωση μείωσης της προσυμφωνημένης παραγωγής πετρελαίου από μέρους της Ιρακινής κυβέρνησης, οι εταιρείες αυτές θα αποζημιωθούν, με βάση τις ρήτρες που αναφέρονται στα συμβόλαια.

Ένα ακόμη ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει το Ιράκ είναι ότι το βόρειο τμήμα της χώρας, όπου υπάρχουν και εκεί σημαντικές πετρελαιοπηγές, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το ισλαμικό κράτος. Επίσης, ισχυρή είναι και η εκεί παρουσία της Κουρδικής μειονότητας, η οποία επιθυμεί να συμμετέχει στην αύξηση των κερδών από την παραγωγή του πετρελαίου. Αναμένεται να δούμε τι θα προκύψει στην επόμενη συνάντηση-συνέδριο του OPEC, που θα λάβει χώρα μέσα στο μήνα, κι όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα ζητήματα του Ιράκ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.