Νέος στόχος των πειρατών τα μεγάλα εμπορικά πλοία στα ανοιχτά των Φιλιππινών

Νέος στόχος των πειρατών τα μεγάλα εμπορικά πλοία στα ανοιχτά των Φιλιππινών

565
Νέος στόχος των πειρατών τα μεγάλα εμπορικά πλοία στα ανοιχτά των Φιλιππινών

Από τον περασμένο Οκτώβριο οι πειρατές στοχεύουν και επιτίθενται κυρίως σε μεγάλα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν στις θάλασσες της Sulu και της Celebes κοντά στις Φιλιππίνες με στόχο την ομηρία των ναυτικών και την απόσπαση λύτρων. Το ζήτημα αυτό παρακίνησε την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες να ενισχύσουν τις εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες στις θαλάσσιες περιοχές τους από όπου διέρχονται ετησίως φορτία αξίας $40 δισ.

Η ReCAAP (Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia), η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση της πειρατείας και στη συλλογή σχετικών με την πειρατεία πληροφοριών, συνιστά ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν επιχειρησιακά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, παρόμοια με αυτά που ελήφθησαν στη Σομαλία και στον Ινδικό ωκεανό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ελιγμοί πλοίων, η αύξηση της ταχύτητάς τους κ.α. Σύμφωνα με την ReCAAP, από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου έχουν λάβει χώρα 16 επιθέσεις σε πλοία κοντά στις Φιλιππίνες και από τις επιθέσεις αυτές 15 ναυτικοί συνεχίζουν να παραμένουν σε ομηρία.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτές τις επιθέσεις έχει αναλάβει η ισλαμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, υποστηρικτής και του Ισλαμικού Κράτους. Ως αποτέλεσμα της δράσης της ReCAAP αλλά και χάρη στο σωστό συντονισμό των κρατών-μελών και στην υιοθέτηση μέτρων για την καταπολέμηση της πειρατείας, ο αριθμός των θαλάσσιων επιθέσεων στην Ασία έχει μειωθεί κατά 57%.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.