Διαγωνιστική διαδικασία ξεκινάει το Ιράν για την εκμετάλλευση δύο πετρελαιοπηγών

Διαγωνιστική διαδικασία ξεκινάει το Ιράν για την εκμετάλλευση δύο πετρελαιοπηγών

105
Διαγωνιστική διαδικασία ξεκινάει το Ιράν για την εκμετάλλευση δύο πετρελαιοπηγών

Οι κινεζικές εταιρείες που διέβλεπαν ως εξαιρετικά πιθανή την παραχώρηση προς αυτές της εκμετάλλευσης δύο των πετρελαιοπηγών του Ιράν, θα πρέπει να τώρα να διαγωνιστούν με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε μελλοντικές επενδύσεις.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC), οι κινεζικές Sinopec και China National Petroleum Corporation (CNPC) πληροφορήθηκαν ότι θα πρέπει να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς για την περαιτέρω εκμετάλλευση δύο σημαντικών πετρελαιοπηγών του Ιράν (πρόκειται για τα κοιτάσματα Yadavaran και Azadegan). Σημειώνεται ότι βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, οι Sinopec και CNPC έχαιραν προτεραιότητα στην αξιοποίηση των δύο συγκεκριμένων κοιτασμάτων. Ωστόσο, οι αρχικές συνομιλίες οδήγησαν σε κατ’ αρχήν ναυάγιο, οπότε και οι δύο κινεζικοί όμιλοι θα πρέπει να συμμετέχουν επί ίσοις όροις στη διαγωνιστική διαδικασία.

Η Sinopec υπέγραψε συμφωνία με την NIOC το 2007 αξίας $2 δις. για την παραγωγή 80.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στο κοίτασμα του Yadavaran. Αργότερα, το 2009, η CNPC σύναψε παρόμοια συμφωνία επίσης αξίας $2 δις. με την NIOC για την παραγωγή 75.000 βαρελιών/ημερησίως στο Azadegan. Παρουσιάστηκαν όμως ορισμένα προβλήματα στη συνέχεια, με τον Ιρανό Υπουργό Πετρελαίου, να δηλώνει τον Μάιο του 2014 ότι είναι δυσαρεστημένος με τη συνεργασία με την CNPC, με αποτέλεσμα να εξωθείται σε εγκατάλειψη το σχέδιο για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου, το οποίο προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία που είχε συναφθεί.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.