Ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο για τις ΗΠΑ

Ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο για τις ΗΠΑ

95
Ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο για τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ άγγιξε τα $42.6 εκ. τον Οκτώβριο του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 17,7% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μάλιστα το υψηλότερο επίπεδο ελλείμματος των τελευταίων 14 μηνών.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στην μείωση των εξαγωγών φασολιών σόγιας.

Σημειώνεται πως οι εξαγωγές φασολιών συνέβαλαν σημαντικά στην ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, εξαιτίας της εξαιρετικά μειωμένης σοδειάς σόγιας σε Αργεντινή και Βραζιλία, ενώ παρουσίασαν σημαντική πτώση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,8%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας τα $186,4 δις ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,3% αγγίζοντας τα $229 δις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως έμπειροι αναλυτές προειδοποίησαν πως η εκτίναξη του δολαρίου μετά την εκλογή του κ. Trump, εμπεριείχε σοβαρούς κινδύνους για τις ΗΠΑ, καθώς το ισχυρό δολάριο έχει αρνητική επίπτωση στις εξαγωγές.

Φωτο: Flickr/ patrick boury

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.