Η πορεία των μετοχών ελληνικών εισηγμένων εταιρειών μετά την εκλογή του Donald...

Η πορεία των μετοχών ελληνικών εισηγμένων εταιρειών μετά την εκλογή του Donald Trump

714
Η πορεία των μετοχών ελληνικών εισηγμένων εταιρειών μετά την εκλογή του Donald Trump

Η εκλογή του δισεκατομμυριούχου Donald Trump στην Προεδρία των ΗΠΑ, συνοδεύτηκε από ένα ράλι ανόδου για το αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασαν και οι μετοχές των ελληνικών εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με ορισμένες εξ αυτών να δημιουργούν εξαιρετικές αποδόσεις μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει την πορεία των δύο βασικών δεικτών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης αλλά και την πορεία των μετοχών ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

5

Ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 19.000 μονάδες για πρώτη φορά την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσίασε και ο S&P500 με τον δείκτη να ξεπερνά τις 2.200 μονάδες. Ήταν η πρώτη φορά, από τον Μάρτιο του 1998, που όλοι οι δείκτες έκλεισαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, σε επίπεδα – ρεκόρ.

Οι αγορές εξέλαβαν ως ιδιαίτερα θετικές τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, και μένει να φανεί εάν και υπό ποια μορφή αυτές θα λάβουν σάρκα και οστά. Τα εντυπωσιακά νούμερα ανόδου στη Wall Street, προήλθαν από τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η νίκη Trump θα τροφοδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις και δημοσιονομική επέκταση, μέσω της αύξησης των επενδύσεων, περιορισμό της φορολογίας και επαναπατρισμό αμερικανικών κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό καθώς επίσης και από περαιτέρω απελευθέρωση ορισμένων αγορών, όπως οι τράπεζες.

Οι προσδοκίες αυτές φαίνεται να παρακίνησαν και τους επενδυτές των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς ξηρού φορτίου, αν και ο κλάδος παραδοσιακά επηρεάζεται περισσότερο από ότι συμβαίνει στην Κίνα παρά στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψαν ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η μετοχή της Dryships, συμφερόντων Γ. Οικονόμου, η οποία από τα $4,6 που έκλεισε στις 7/11, μια μέρα πριν τις αμερικανικές εκλογές, στις 16/11 έκλεισε στα $73, αποδίδοντας 1.470% μέσα σε 7 συνεδριάσεις! Παρόμοια εικόνα και για την Diana Containerships, η μετοχή της οποίας κέρδισε πάνω από 600% σε μια μόνο συνεδρίαση (από $2,15 στις 15/11 έκλεισε στα $15,01 την επόμενη μέρα) για να  επανέλθει σε σχετική ισορροπία στις επόμενες συνεδριάσεις. Η πλειονότητα των μετοχών εμφάνισαν θετικές αποδόσεις διψήφιων ποσοστών, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν προς το τέλος του μήνα.

Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ, JASON SZENES

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.