Κινήσεις τόνωσης εμπορικών σχέσεων με τη Λατινική Αμερική από τη Νότιο Κορέα

Κινήσεις τόνωσης εμπορικών σχέσεων με τη Λατινική Αμερική από τη Νότιο Κορέα

46
Κινήσεις τόνωσης εμπορικών σχέσεων με τη Λατινική Αμερική από τη Νότιο Κορέα

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών Ασίας-Ειρηνικού του APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) που έγινε πρόσφατα στη Λίμα του Περού, η αποστολή της Νότιας Κορέας είχε διμερείς επαφές με στόχο τη διεύρυνση των εμπορικών της σχέσεων με το Περού και τη Χιλή.

Ειδικότερα, ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Hwang Kyo-ahn συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Περού Pedro Pablo Kuczynski και τον Αντιπρόεδρο Martin Alberto Vizcarra, ενώ ο Υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Joo Hyung-hwan είχε διμερείς επαφές με τον Χιλιανό Υπουργό Εξωτερικών Heraldo Muñoz.

Στις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν μεταξύ Σεούλ και Λίμα προβλέπονται μεταξύ άλλων, η κατασκευή από την Νότια Κορέα 24 πολεμικών αεροσκαφών FA-50 για την πολεμική αεροπορία του Περού, με συνολικό τίμημα που φτάνει $900 εκατ., η αύξηση των εξαγωγών αυτοκινήτων προς το Περού και τέλος, η συμμετοχή νοτιοκορεατικών κατασκευαστικών εταιρειών στα έργα των νέων γραμμών του μετρό της Λίμα, συνολικής αξίας $5,6 δις.

Επιπλέον, στη Σύνοδο επανεπιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ Νότιας Κορέας-Χιλής στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που εγκαινιάστηκε ήδη από το 2003. Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε εντυπωσιακά από $1,6 δις. το 2004 σε $6 δις. πέρυσι. Στο διάστημα αυτό, οι εξαγωγές της Σεούλ προς την λατινοαμερικάνικη χώρα αφορούσαν κυρίως αυτοκίνητα, βιομηχανικά προϊόντα και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ αντίστροφα, η Χιλή εξήγαγε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και μεταλλεύματα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.