Οδεύει προς την πρωτιά ο λιμένας του Γκντανσκ

Οδεύει προς την πρωτιά ο λιμένας του Γκντανσκ

139
Οδεύει προς την πρωτιά ο λιμένας του Γκντανσκ

Τον Οκτώβριο του 2016 η λιμενική αρχή του Γκντανσκ (Port of Gdansk Authority SA) υπέγραψε τρεις συμφωνίες για επιχορηγήσεις από την ΕΕ, που θα επιτρέψουν στο μεγαλύτερο πολωνικό λιμένα να χρηματοδοτήσει τα προγραμματισμένα έργα υποδομής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020. Τα κεφάλαια που θα δοθούν από τις Βρυξέλλες προς την Βαρσοβία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος των έργων αγγίζει τα σχεδόν € 30 εκατ.

Ο λιμένας του Γκντανσκ θα δει στα επόμενα 4,5 χρόνια και μέχρι το 2020 να εκσυγχρονίζονται και βελτιώνονται οι λιμενικές του υποδομές και κυρίως το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που θα επιτρέψει την βελτίωση της σύνδεσης του λιμένα με την ενδοχώρα.

Να σημειωθεί ότι για το Γκντανσκ το 2016 θα είναι ένα από τα καλύτερα έτη στην ιστορία του, ενώ στα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί στην θέση του τέταρτου μεγαλύτερου εμπορικού λιμένα της Βαλτικής, με βάση τον όγκο των διακινηθέντων φορτίων, πίσω από τους ρωσικούς λιμένες του Πρίμορσκ και της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και αυτού της Ρίγας στη Λετονία.

Με δεδομένη τη σημαντική δυναμική που παρουσιάζει ο μεγαλύτερος πολωνικός λιμένας, ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών του υποδομών αλλά και η βελτίωση της συνδεσιμότητάς του με την ενδοχώρα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος να καταστεί ο πολωνικός λιμένας μέσα στα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Βαλτικής.

Φωτό: portgdansk.pl

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.