Ο απρόσμενος λαθρεπιβάτης ήταν … οχιά

Ο απρόσμενος λαθρεπιβάτης ήταν … οχιά

144
Ο απρόσμενος λαθρεπιβάτης ήταν … οχιά

Ένα από τα πιο δηλητηριώδη και θανατηφόρα φίδια στον κόσμο βρέθηκε… λαθρεπιβάτης σε πλοίο που αγκυροβόλησε πρόσφατα στο Aberdeen της Σκωτίας.
Το φίδι του γένους Green Mamba ανακαλύφθηκε σε ένα φορτηγό πλοίο από τη Δυτική Αφρική, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Aberdeen. Σύμφωνα με το Skynews το φίδι ήταν “κρυμμένο” μέσα στο πλοίο και ανακαλύφθηκε από το πλήρωμα τυχαία την περασμένη Τετάρτη.

Το συγκεκριμένο δηλητηριώδες ερπετό μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο, εάν δεν χορηγηθεί ειδική θεραπεία, μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ ειδικά αντίδοτα βρίσκονται μόνο σε ειδικά ιατρικά κέντρα και σε συγκεκριμένες μονάδες όπου εκπονούνται μελέτες για τροπικά ερπετά.  Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνον στο Λονδίνο,  χορηγούνται αντίδοτα για το δάγκωμα του συγκεκριμένου φιδιού..

16889859
Φωτο: ΑΠΕ /ΜΠΕ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Το πλήρωμα του πλοίου κατάφερε να εντοπίσει αλλά και να απομονώσει το φίδι ενώ μετέπειτα μεταφέρθηκε με ασφάλεια σε ειδική μονάδα προστασίας ζώων στη Σκωτία.  Ωστόσο μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες των τοπικών αρχών να βρουν “αναδόχους” για τον επικίνδυνο λαθρεπιβάτη, οι κτηνιατρικές αρχές αποφάσισαν ότι το φίδι θα έπρεπε να θανατωθεί για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Αν και η είδηση δημοσιεύτηκε σε … πρωτοσέλιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι φιλοζωικές οργανώσεις στη Σκωτία ανακοίνωσαν ότι κανένα ιατρικό κέντρο στη Σκωτία δεν διέθετε το απαραίτητο αντίδοτο και άρα δεν μπορούσε να εγγυηθεί για τη υγεία του τοπικού πληθυσμού σε περίπτωση “απόδρασης” του λαθρεπιβάτη. Επίσης, κανένα φιλοζωικό κέντρο στη Σκωτία δεν επιθυμούσε να “φιλοξενήσει” το φίδι, λόγω των σοβαρών ανησυχιών για την υγεία των υπευθύνων αλλά και των εργαζομένων τους.

 

Φωτο: Aberdeen Harbour

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.