Ιράν και Πολωνία προχωρούν σε επανασύσφιξη των σχέσεων στον τομέα εξόρυξης...

Ιράν και Πολωνία προχωρούν σε επανασύσφιξη των σχέσεων στον τομέα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου

111
Ιράν και Πολωνία  προχωρούν σε επανασύσφιξη των σχέσεων στον τομέα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (National Iranian Oil Company – NIOC) υπέγραψε νέα συμφωνία συνεργασίας με την κρατική εταιρεία αερίου και πετρελαίου της Πολωνίας – PGNiG.
Η PGNiG είχε παρουσία στο Ιράν εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ ακόμα και κατά την διάρκεια της περιόδου ισχύος των κυρώσεων η πολωνική κρατική εταιρεία δραστηριοποιείτο στο Ιράν και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου Lavan. Όμως, λόγω της αναβλητικότητας και παρελκυστικής πολιτικής της εταιρείας που επικαλείτο αδυναμία εκτέλεσης έργων λόγω των κυρώσεων, η Τεχεράνη υποχρεώθηκε σε παύση της συνεργασίας των δύο μερών.
Οι συνθήκες, όμως, έχουν αλλάξει και πλέον Τεχεράνη και Βαρσοβία προχωρούν σε επανασύσφιξη των σχέσεών τους στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως με έμφαση τόνισε σε σχετικές του δηλώσεις ο Gholamreza Manouchehri, αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος ανάπτυξης και μηχανικών υποθέσεων της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου.
Μάλιστα μόλις το περασμένο Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 NIOC και PGNiG προχώρησαν σε υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) με την πολωνική εταιρεία να αναλαμβάνει την πραγματοποίηση μελέτης για το πετρελαϊκό πεδίο Sumar.
Η πολωνική εταιρεία, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, αναλαμβάνει να προχωρήσει σε μελέτες σχετικά με το πετρελαϊκό πεδίο Sumar με διάρκεια έξι μηνών και εν συνεχεία θα έχει την δυνατότητα να καταθέσει την προσφορά της για να αναλάβει την εκμετάλλευση του πεδίου.
Ο Piotr Woźniak, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PGNiG SA σε δηλώσεις του τόνισε ότι η εταιρεία του θεωρεί το πεδίο Sumar πολλά υποσχόμενο και ότι η συνεργασία με τη NIOC ανοίγει νέες ευκαιρίες για την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.