Tο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συμμετέχουν 53% στο παγκόσμιο ενεργειακό...

Tο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συμμετέχουν 53% στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έως το 2040

151
Tο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συμμετέχουν 53% στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έως το 2040

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Μπαρκίντο, τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, το 2040 η ζήτηση για πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί σημαντικά και θα έχει αγγίξει τα 109 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση, από τα 93 εκατ. βαρέλια την ημέρα που είχε καταγραφεί το 2015.
Αυτή η αυξημένη ζήτηση θα οδηγήσει, όπως είναι αναμενόμενο, και σε ανάγκη σημαντικής αύξησης των επενδύσεων σε υποδομές και εγκαταστάσεις άντλησης, παραγωγής και μεταφοράς πετρελαίου, το κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα σχεδόν 10 τρις δολάρια ΗΠΑ έως και το 2040, ενώ για τις αντίστοιχες υποδομές και εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου θα χρειαστούν περίπου 6 τρις δολάρια ΗΠΑ.
Στην ομιλία του, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης 2016 Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference, ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο τόνισε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν σε ποσοστό έως και 53% στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έως και το 2040.
Από την άλλη, βέβαια, επισήμανε με έμφαση ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου χρειάζεται άμεσες και σημαντικές επενδύσεις με στόχο να αντιστραφεί η σημερινή εικόνα της -επί τρία συναπτά έτη- μείωσης των επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση -σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ- υπάρχει κίνδυνος μίας προβληματικής τροφοδοσίας των διεθνών αγορών με πετρέλαιο και αέριο και κατά συνέπεια μίας μη ικανοποιητικής κάλυψης των αυξανόμενων ενεργειακών τους αναγκών.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/WALLACE WOON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.