Μεγάλη «βουτιά» στα κέρδη του ομίλου A. P. Møller-Mærsk

Μεγάλη «βουτιά» στα κέρδη του ομίλου A. P. Møller-Mærsk

114
Μεγάλη «βουτιά» στα κέρδη του ομίλου A. P. Møller-Mærsk

Η κρίση που βιώνει η ναυτιλιακή βιομηχανία και κυρίως η διατήρηση των χαμηλών ναύλων και των μειωμένων τιμών πετρελαίου οδήγησε τον δανέζικο πετρελαϊκό και ναυτιλιακό κολοσσό A. P. Møller-Mærsk Α/S, σε σημαντική μείωση των κερδών του και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, o όμιλος κατέγραψε μείωση στα καθαρά έσοδά του το τρίτο τρίμηνο του 2016 κατά 43,7% και από τα 778 εκατ. δολάρια που είχε καταγράψει το τρίτο τρίμηνο του 2015 φέτος το ποσό περιορίστηκε στα 438 εκατ., ενώ τα συνολικά έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 9% στα 9,18 δις δολάρια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου η μέση τιμή των ναύλων μειώθηκε κατά 16% το γ΄ τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, ενώ αντίστοιχα οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 8%.
Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε τη Mærsk Line σε καταγραφή ζημιών ύψους 122 εκατ. δολαρίων, μολονότι κατά το τρίτο τρίμηνο αύξησε το μερίδιό της στις διεθνείς αγορές, ενώ μείωση κερδών κατέγραψε και η APM Terminals σε ποσοστό 25% με τα κέρδη της να φτάνουν τα 131 εκατ. δολάρια από 175 το τρίτο τρίμηνο του 2015.
Από την άλλη, να σημειωθεί, ότι η Maersk Oil πέτυχε να καταγράψει το τρίτο τρίμηνο καθαρά κέρδη ύψους 146 εκατ. δολαρίων έναντι καθαρών κερδών ύψους 32 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Η εταιρεία αναμένει ότι το 2016 θα κλείσει με σημαντική μείωση κερδών σε σχέση με το 2015.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/WU HONG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.