Η VERIFAVIA πιστοποιεί το σύστημα παρακολούθησης εκπομπών ρύπων για χρήση MRV

Η VERIFAVIA πιστοποιεί το σύστημα παρακολούθησης εκπομπών ρύπων για χρήση MRV

239
Η VERIFAVIA πιστοποιεί το σύστημα παρακολούθησης εκπομπών ρύπων για χρήση MRV

H Verifavia Shipping (Hellas), η πρωτοπόρος εταιρεία πιστοποίησης εκπομπών ρύπων στον τομέα των μεταφορών, ανακοίνωσε ότι έχει πιστοποιήσει πλήρως τη ελληνική εταιρεία Παροχής Εξειδικευμένων Υπηρεσιών Πληροφορικής (ICT) στη Ναυτιλία, DYNAMARINe, για το σύστημα παρακολούθησης εκπομπών ρύπων που κατέχει με βάση τις προδιαγραφές MRV (Monitoring Reporting and Verification) που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από το 2018 και έπειτα, οι πλοιοκτήτες και τα τεχνικά τμήματα πλοίων βάρους άνω των 5.000 τόνων, θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν, να αναφέρουν και να υποβάλλουν τις εκπομπές ρύπων μέσω ανεξάρτητα πιστοποιημένων φορέων, για όλα τα ταξίδια τους που πραγματοποιούνται από, προς και εντός λιμανιών της ΕΕ. Τα δεδομένα θα κοινοποιούνται σε πάνω από 10.000 πλοία, τα οποία επισκέπτονται λιμάνια της ΕΕ.
Το σύστημα παρακολούθησης εκπομπών ρύπων της DYNAMARINe είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι τεχνικοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση από το πλοίο στα δεδομένα που αφορούν την κατανάλωση ενέργειάς του και έτσι να έχουν τη δυνατότητα να την βελτιστοποιούν. Επίσης, το σύστημα παρέχει πολλαπλά εργαλεία ανάλυσης καθώς και λειτουργίες έτσι ώστε να υποστηρίζει την αναγνώριση ανακριβειών, λαθών και οποιωνδήποτε άλλων απροσδόκητων αποκλίσεων που πιθανόν να βρεθούν στα δεδομένα. Κατ’αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η διόρθωσή τους πριν εκδοθεί ο απολογισμός για τη συνολική εικόνα του πλοίου.
Ο Νικόλας Θεοδώρου, Διευθύνων Σύμβουλος της Verifavia Shipping (Hellas), σχολίασε:
“Το σύστημα παρακολούθησης εκπομπής ρύπων της DYNAMARINe έχει ελεγχθεί λεπτομερώς από τους εμπειρογνώμονές μας, με βάση την πιστοποιήση ISO 25051 για τη δημιουργία σχετικού λογισμικού και ISO 17065 για την πιστοποίηση προϊόντων, διεργασιών και υπηρεσιών. Ως κομμάτι της διαδικασίας πιστοποίησης, επισκεφθήκαμε την εταιρεία DYNAMARINe έτσι ώστε να παρατηρήσουμε και να αξιολογήσουμε το λογισμικό καταγραφής και απεικόνισης ρύπων (IT system) και αυτό που μας εξέπληξε ήταν η ποιότητα και o ολοκληρωμένος τρόπος με τον οποίο το σύστημα εξέδιδε αυτόματα τις αναφορές. Γνώμη μας είναι ότι θα αποτελέσει σημαντικό στήριγμα στις ναυτιλιακές εταιρείες έτσι ώστε να βρίσκονται σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό έχοντας εκδόσει αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία.”
Η συμμόρφωση με τον Κανονισμό EU MRV και η συλλογή δεδομένων CO2 για πάνω από 10.000 πλοία, είναι μια σημαντική πρόκληση για τον τομέα της ναυτιλίας. Νέα και καινοτόμα προγράμματα ICT αναπτύσσονται συνέχεια έτσι ώστε να υποστηρίζονται οι πλοιοκτήτες και οι τεχνικοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους. Παρόλα αυτά, για να υποστηριχθεί η διαδικασία παρακολούθησης και αναφοράς έτσι ώστε να βρίσκεται το πλοίο σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Κανονισμού, είναι απαραίτητο αυτά τα προγράμματα να είναι πλήρως πιστοποιημένα.
Για να αποκτήσει η DYNAMARINe πιστοποίηση για το σύστημά της παρακολούθησης των εκπομπών ρύπων, βεβαιώθηκε ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις του Κανονισμού EU MRV (2015/757) όσον αφορά τις διαδικασίες και τη λειτουργικότητα. Το σύστημα κατέδειξε αποτελεσματικά πως μπορεί αυτόματα να εκδόσει αναφορές ταξιδίου αλλά και ετήσιες αναφορές για κάθε ανεξάρτητο πλοίο, λαμβάνοντας υπ’όψιν την τοποθεσία λιμανιών άφιξης και αναχώρησης καθώς και το εμπόρευμα/δραστηριότητα ατόμων σε αυτά τα λιμάνια κατά τη διάρκεια του έτους.
Ο Αλέξανδρος Γλύκας, Διευθύνων της DYNAMARINe, σχολίασε:
“Είμαστε περήφανοι που μπορούμε και ανταποκρινόμαστε στους επαγγελματικούς στόχους των πελατών μας διασφαλίζοντας ότι έτσι ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά, με ακρίβεια και με τον οικονομικά λειτουργικότερο τρόπο στις απαιτήσεις του Κανονισμού EU MRV.”
Ο Στέλιος Περισσάκης, Διευθύνων της DYNAMARINe, προσέθεσε:
“Έχοντας αποκτήσει έγκαιρα την πιστοποίηση MRV από την ανεξάρτητη και έμπειρη Verifavia Shipping, ελπίζουμε πως οι πελάτες μας θα αισθάνονται ασφαλείς ότι το σύστημά μας μπορεί να παρακολουθεί, να συλλέγει και να αναφέρει με ακρίβεια πληροφορίες για τις εκπομπές άνθρακα οποιουδήποτε τύπου πλοίου.”

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.