€547 εκατ. «δώρο» σε γερμανική ναυτιλιακή από γερμανική προβληματική τράπεζα

€547 εκατ. «δώρο» σε γερμανική ναυτιλιακή από γερμανική προβληματική τράπεζα

317
€547 εκατ. «δώρο» σε γερμανική ναυτιλιακή από γερμανική προβληματική τράπεζα

Η προβληματική γερμανική τράπεζα HSH Nordbank AG, που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων ναυτιλιακών δανείων του κόσμου και με γνώση της κυβέρνησης των κρατιδίων του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και του Αμβούργου, προχώρησε σε διαγραφή χρεών ύψους €547 εκατ. της γερμανικής εταιρείας Norddeutsche Vermögen Holding (NVH) του πλοιοκτήτη Bernd Kortüm, στην οποία ανήκει και η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία Norddeutsche Reederei H. Schuldt.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα γράφει σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «shz.de» η απόφαση για διαγραφή χρεών της Norddeutsche Vermögen Holding αποτελεί μέρος μία συνολικής πολιτικής που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες η HSH Nordbank, με στόχο την αναδιάρθρωση του ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου. Συνολικά, η HSH Nordbank έχει προχωρήσει σε διαγραφή χρεών προς ναυτιλιακές εταιρείες ύψους €800 εκατ.
H HSH Nordbank επιχειρεί από το 2014 να διαχειριστεί ένα χαρτοφυλάκιο προβληματικών ναυτιλιακών δανείων, σε μία προσπάθεια να τακτοποιήσει μη εξυπηρετούμενες χρηματοδοτήσεις ύψους τουλάχιστον αρκετών δις ευρώ. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για δάνεια προς γερμανικά ναυτιλιακά οχήματα, που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες ήδη από το 2010.
Η υπουργός Οικονομικών του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Monika Heinold τόνισε μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης ότι «δεν είμαι ευτυχής που οι οφειλέτες δεν προχωρούν σε εξόφληση των χρεών τους». Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «αν κανείς αναλογιστεί ότι οι φορολογούμενοι είναι τα θύματα της HSH Nordbank, τότε γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολο είναι για το κράτος να εμπλέκεται σε τραπεζικές εργασίες δύσκολες να τις διαχειριστεί».
Από την δική του πλευρά ο Γερμανός επιχειρηματίας και πλοιοκτήτης Bernd Kortüm δεν έχει προχωρήσει σε σχολιασμό της εξέλιξης, ενώ -παραμένοντας ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στο Αμβούργο- δεν αναμένεται να προχωρήσει σε περιορισμό των ναυτιλιακών του δραστηριοτήτων, τουλάχιστον προς το παρόν.

Φωτό: norddeutsche-reederei.de

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.