Γιατί οι ανεπτυγμένες οικονομίες καταγράφουν απογοητευτικές επιδόσεις

Γιατί οι ανεπτυγμένες οικονομίες καταγράφουν απογοητευτικές επιδόσεις

64
Γιατί οι ανεπτυγμένες οικονομίες καταγράφουν απογοητευτικές επιδόσεις

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Με τα έως τώρα δεδομένα από την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν υπάρχει καμία διάθεση από την Ευρωζώνη, δηλαδή πρωτίστως από την Γερμανία, να θέσει στο τραπέζι το θέμα του Ελληνικού χρέους, παρά την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι απαιτείται κούρεμα του Ελληνικού χρέους, το οποίο βάσει εκτιμήσεων τοποθετείται τουλάχιστον στο 30%.
Εν ολίγοις, στα τέλη Νοεμβρίου η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος προφανώς θα καταλήξει ότι με τις υπάρχουσες παρεμβάσεις δεν είναι βιώσιμο, αναγκάζοντας με αυτό τον τρόπο και την ΕΚΤ να ακολουθήσει αυτή τη λογική, με αποτέλεσμα τα Ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας μετά τα μέσα του 2017.
Γεγονός πάντως είναι πως για άλλη μία φορά η λογική των EconoPolitics είναι σε απόλυτη εφαρμογή καθώς η ουσία είναι πως μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, το Φθινόπωρο του 2017, η Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακεί σε οποιοδήποτε θέμα που αφορά την «διευθέτηση» του Ελληνικού χρέους.
Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, “World Economic Outlook” αναφέρει, αυτά που εδώ και αρκετό διάστημα έχουμε επισημάνει, πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες εξακολουθούν να καταγράφουν απογοητευτικές επιδόσεις και η Παγκόσμια Ανάπτυξη βρίσκει στήριξη στις αναδυόμενες οικονομίες. Οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές αλλά χρειάζονται τη βοήθεια των κυβερνήσεων για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας και την απόκρουση των πληθωριστικών πιέσεων. Το βασικότερο όμως είναι η διαπίστωση ότι η επίμονη οικονομική στασιμότητα, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες εντείνει τις «λαϊκίστικες εκδηλώσεις» για περιορισμό στο εμπόριο και στη μετανάστευση.
Σε νούμερα, το ΔΝΤ εκτιμά την ανάπτυξη της Παγκόσμιας οικονομίας στο 3,1% φέτος, ίδια με την πρόβλεψη του Ιουλίου, και για το 2017 στο 3,4% κυρίως λόγω της ανάκαμψης των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών όπως της Ρωσίας και της Βραζιλίας. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν με μόλις 1,6% το 2016, χαμηλότερα σε σχέση με το 2,1% το 2015 και το 1,8% της πρόβλεψης του Ιουλίου. Υποβαθμίζει την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 1,6% από 2,2% προηγουμένως ενώ για την Ευρωζώνη την τοποθετεί στο 1,7% φέτος και 1,5% το 2017, έναντι 2% το 2015. Για την Ιαπωνία η ανάπτυξη θα είναι υποτονική στο 0,5% φέτος και στο 0,6% του χρόνου και για την Κίνα στο 6,6% φέτος, και 6,2% το 2017 από 6,9% το 2015. Αναφορικά με την Κίνα, αξιολογεί θετικά την προσπάθεια απεξάρτησης της οικονομίας από τις επενδύσεις και τη βιομηχανία και την επικέντρωση προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες αλλά παράλληλα προειδοποιεί ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να ελέγξει τον δανεισμό που αυξάνεται με επικίνδυνο ρυθμό, ιδιαίτερα προς τις μη βιώσιμες κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις.
Συνολικά για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτιμά πως η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί για πρώτη φορά σε διάστημα 6 ετών, στο 4,2% το 2016 από 4,1% προηγουμένως και στο 4,6% το 2017, τονίζοντας φυσικά πως οι προοπτικές διαφέρουν ανά χώρα και περιοχή.
Κλείνοντας, προειδοποιεί πως η προβλεπόμενη ανάπτυξη το 2017 θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και κινδύνους, όπως μία απότομη και αρνητική μεταμόρφωση του μοντέλου της οικονομίας της Κίνας, μία απότομη και μεγάλη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, μία σύσφιξη των Παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών ή μία μεγάλη ενίσχυση των φραγμών στο Εμπόριο, δηλαδή την αύξηση του προστατευτισμού η οποία πολλάκις έχουμε αναφέρει πως είναι πλέον η νέα τάση.
Το μοτίβο της πορείας του Δείκτη BDI συνεχίζει και παραμένει το ίδιο καθώς από τα μέσα Σεπτεμβρίου κυμαίνεται μεταξύ των 800 και των 900+ μονάδων, διακύμανση η οποία για άλλη μία φορά οφείλεται καθαρά στα Capes, γεγονός που χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της αγοράς σαν “Cape-Coaster”.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.