Σε τροχιά ανάπτυξης οι πολωνικοί λιμένες του Szczecin & Świnoujście

Σε τροχιά ανάπτυξης οι πολωνικοί λιμένες του Szczecin & Świnoujście

63
Σε τροχιά ανάπτυξης οι πολωνικοί λιμένες του Szczecin & Świnoujście

Την 1η Σεπτεμβρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Λιμένων Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας (European Federation of Inland Ports – EFIP) έκανε δεκτά δύο νέα μέλη. Πρόκειται για τους λιμένες του Szczecin & Świnoujście, που αποτελούν όχι μόνο τα νεώτερα μέλη της Ομοσπονδίας αλλά και τους πρώτους λιμένες της Πολωνίας που γίνονται δεκτοί από την EFIP.
Η γεωγραφική θέση των λιμένων Szczecin και Świnoujście επιτρέπει να λειτουργούν οι δύο λιμένες συμπληρωματικά μεταξύ τους.
Το λιμάνι του Szczecin, βρίσκεται 68 χιλιόμετρα μακριά από την θάλασσα και είναι προσβάσιμο για τα εμπορικά πλοία που διαθέτουν βύθισμα έως και τα 9,15 μέτρα, με προοπτική αυτό να φτάσει στα επόμενα χρόνια -όταν ολοκληρωθούν τα έργα εκβάθυνσης- στα 12,5 μέτρα. Από το λιμένα διακινούνται κυρίως προϊόντα χάλυβα, δασικά προϊόντα, καθώς και γεωργικά προϊόντα.
Από την άλλη ο λιμένας του Świnoujście, είναι προσανατολισμένος προς δύο πρωτίστως δραστηριότητες: την διακίνηση χύδην ξηρών φορτίων αλλά και την διακίνηση επιβατών προς και από τη Σουηδία. Στο λιμένα του Świnoujście πρόσβαση έχουν πλοία με μεγαλύτερο βύθισμα που φτάνει έως και τα 13,2 μέτρα, ενώ κι εδώ όταν ολοκληρωθούν τα έργα εκβάθυνσης θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλοία με βύθισμα έως και 14,5 μέτρα.
Να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση από τους δύο λιμένες διακινούνται συνολικά εμπορεύματα άνω των 23 εκατ. τόνων, ενώ οι δύο λιμένες διαθέτουν ένα καλά ανεπτυγμένο σύστημα συνδέσεων με την πολωνική ενδοχώρα είτε μέσω ποτάμιων οδών είτε μέσω σιδηροδρόμου. Και οι δύο πολωνικοί λιμένες είναι μέλη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TENT-T).

Φωτό: flickr.com/ włodi

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.