Η COSCO Shipping θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον τερματικό σταθμό του λιμένα...

Η COSCO Shipping θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον τερματικό σταθμό του λιμένα Khalifa

261
Η COSCO Shipping θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον τερματικό σταθμό του λιμένα Khalifa

Η Abu Dhabi Ports ανακήρυξε την Cosco Shipping ως τον προτιμητέο επενδυτή για την σύμβαση παραχώρησης με σκοπό την λειτουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ του λιμένα Khalifa για 35 χρόνια.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η COSCO Shipping θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον τερματικό σταθμό το πρώτο εξάμηνο του 2018 με την αρχική επένδυση να περιλαμβάνει την κατασκευή κρηπιδωμάτων συνολικού μήκους 800 μέτρων. Έως το 2020 η COSCO θα κατασκευάσει πρόσθετα κρηπιδώματα συνολικού μήκους 500 μέτρων, ενώ το σύνολο της επένδυσης θα αγγίξει τα $400 εκ. Συνολικά ο τερματικός σταθμός θα έχει έκταση 70 εκταρίων και θα διαθέτει τρεις θέσεις εξυπηρέτησης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται σε $738 εκ. ενώ ο νέος τερματικός θα έχει ετήσια δυναμικότητα 2,4 εκ. TEU, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα του λιμένα στα 4,9 εκ. TEU. Η συμφωνία τέλος περιλαμβάνει και τη δυνατότητα κατασκευής ακόμα 600 μέτρων κρηπιδωμάτων όταν αυτό απαιτηθεί από την πορεία της ζήτησης.
Η Cosco θα δημιουργήσει μία θυγατρική εταιρεία η οποία θα αναλάβει την διαχείριση του τερματικού σταθμού η οποία θα ονομαστεί Cosco Shipping Ports Ltd-Abu Dhabi, στην οποία θα συμμετέχει και η Abu Dhabi Ports ένα μικρό ποσοστό μετοχών. Να σημειωθεί ότι η Cosco διαθέτει ένα δίκτυο 46 τερματικών σταθμών με 196 θέσεις εξυπηρέτησεις πλοίων στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, την Νότια Κοέα, την Σιγκαπούρη, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Βέλγιο και τις Η.Π.Α.
Αναμφισβήτητα η νέα αυτή επένδυση της Cosco αποτελεί τμήμα του νέου θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κίνα προκειμένου να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές και συνθήκες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εμπορευματικών της ροών. Στο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνεται και ο Πειραιάς ως η κύρια πύλη της COSCO στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.