Bίντεο με τη λειτουργία της πιο βαθιάς γεώτρησης σε παγκόσμιο επίπεδο

Bίντεο με τη λειτουργία της πιο βαθιάς γεώτρησης σε παγκόσμιο επίπεδο

542
Bίντεο με τη λειτουργία της πιο βαθιάς γεώτρησης σε παγκόσμιο επίπεδο

H Royal Dutch Shell ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ξεκίνησε η παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Stones στον Κόλπο του Μεξικού, όπου λειτoυργεί η πιο βαθιά γεώτρηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το κοίτασμα Stones, που βρίσκεται στα 320 χλμ. νοτιο-δυτικά από τη Νέα Ορλεάνη, εκτιμάται ότι θα παράγονται σε ημερήσια βάση περί τα 50.000 βαρέλια πετρελαίου, όταν το έργο τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία κατά το τέλος του 2017.
Η εξόρυξη πραγματοποιείται από μία πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης πετρελαίου (FPSO). Πρόκειται, όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, για την 13η πλωτή μονάδα της εταιρείας και την πρώτη που χρησιμοποιείται στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία μέσω της προηγμένης τεχνολογικά υποθαλάσσιας υποδομής της είναι σε θέση να αντλεί πετρέλαιο από το βάθος-ρεκόρ των 2.900 μέτρων (9.500 πόδια).
Η Shell έχει αποφασίσει την αύξηση της χρήσης των μονάδων FPSO, καθώς μειώνουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος της γεώτρησης και άντλησης πετρελαίου, ενώ σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών (π.χ. τυφώνες) μπορούν με ασφάλεια να πλεύσουν προς ασφαλή αγκυροβόλια και εν συνεχεία να επανασυνδεθούν με ασφάλεια στην υποθαλάσσια υποδομή άντλησης πετρελαίου.
Να σημειωθεί ότι το κοίτασμα Stones εκμεταλλεύεται εξ ολοκλήρου η Shell, στην οποία και ανήκει κατά 100%. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2005, αλλά η τελική επενδυτική απόφαση ελήφθη το 2013.
Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο με την εγκατάσταση και λειτουργία της πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης πετρελαίου (FPSO) στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=Ej9SZs3dvbg

Φωτό: youtube.com/user/Shell

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.