Το VLCC Atlantas έφτασε στο Γκντανσκ με 300.000 τόνους ιρανικού αργού

Το VLCC Atlantas έφτασε στο Γκντανσκ με 300.000 τόνους ιρανικού αργού

635
Το VLCC Atlantas έφτασε στο Γκντανσκ με 300.000 τόνους ιρανικού αργού

Το 333 μέτρων ελληνόκτητο πλοίο Atlantas, ένα από τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, έφτασε στην Πολωνία μεταφέροντας για πρώτη φορά, μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, μεγάλη ποσότητα ιρανικού αργού προς την Πολωνία για λογαριασμό της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC).
Συγκεκριμένα, στις 27 Ιουνίου το VLCC Atlantas αναχώρησε από τη νήσο Kharg του Ιράν, φορτωμένο με συνολικά δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού, και την Δευτέρα 15 Αυγούστου έφτασε στον τερματικό σταθμό του λιμένα του Γκντανσκ και έχει ξεκινήσει την διαδικασία εκφόρτωσης του πετρελαίου, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν τριάντα ώρες. Μέσω των αγωγών του τερματικού σταθμού, το αργό φτάνει από τις δεξαμενές του Atlantas κατευθείαν στις δεξαμενές των πετρελαϊκών εταιρειών της Πολωνίας Lotus και Pern.
Εκπρόσωπος της πολωνικής Lotus σε δηλώσεις του τόνισε ότι η εταιρεία προέβη σε one-off purchase ποσότητας 2 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου από το Ιράν και τώρα το πετρέλαιο που παρελήφθη θα αναλυθεί και αναλόγως των εργαστηριακών αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί το κατά πόσο η Lotus θα προχωρήσει και σε νέες παραγγελίες.
Για την Βαρσοβία η διαφοροποίηση του ενεργειακού ανεφοδιασμού της και η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο είναι στρατηγικός στόχος για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιράν αλλά και Σαουδική Αραβία εμφανίζονται προς το παρόν ως οι δύο προτιμητέοι προμηθευτές πετρελαίου για την Πολωνία.
Να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2016, το ένα τέταρτο του αργού πετρελαίου που έφτασε στα διυλιστήρια του Γκντανσκ ήρθε εκτός Ρωσίας.

Φωτό: portgdansk.pl

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.