
H βρετανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Verisk Maplecroft, με έδρα το Μπαθ στην Αγγλία, δημοσίευσε λίστα με την κατάταξη 200 κρατών με σημαντική έκθεση σε συγκεκριμένους εξωγενείς κινδύνους για επιχειρήσεις, όπως είναι οι κοινωνικές αναταραχές και συγκρούσεις, οι μαζικές διαδηλώσεις ή η ακραία εθνικιστική και θρησκευτική βία.
Στην κορυφή της λίστας που φέρει την ονομασία «Civil Unrest Index» βρίσκονται, όπως είναι αναμενόμενο, κράτη όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις όπως είναι η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη.
Σύμφωνα με την Verisk Maplecroft, τα σημαντικότερα κριτήρια για την διαμόρφωση του «Civil Unrest Index» ήταν τα επίπεδα πληθωρισμού, η περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων, καθώς και η συχνότητα εκδήλωσης πολιτικών αναταραχών. Πρόκειται για παράγοντες, οι οποίοι δημιουργούν παρατεταμένο κλίμα πολιτικής και κατ’ επέκταση οικονομικής αβεβαιότητας, επηρεάζοντας σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται εντός της πρώτης εικοσάδας των κρατών, τα οποία φέρουν τη σήμανση «υψηλός κίνδυνος», ανάμεσα σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική.
Συγκεκριμένα, η Γαλλία, εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έπληξαν την χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρίσκεται στην 16η θέση της εν λόγω λίστας, ακριβώς μετά την Αργεντινή και πριν το Αφγανιστάν και το Μάλι, παρ’ ότι το τελευταίο -πρώην γαλλική αποικία- βιώνει συχνά αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις από εγχώριες εξτρεμιστικές οργανώσεις (όπως είναι η οργάνωση «Khalid Ibn Walid» ή το «Μέτωπο Απελευθέρωσης του Μακίνα – FLM»), ενώ ισχυρές τάσεις απόσχισης εκδηλώνονται και από τους αντάρτες Τουαρέγκ στο βόρειο τμήμα της χώρας (Αζαγουάντ).
Από την άλλη πλευρά, η Ινδία παρά τις στοχευμένες προσπάθειες της κυβέρνησής της κατά τον τελευταίο χρόνο για δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την προσέλκυση επιχειρήσεων, κατατάσσεται μόλις στην 4η θέση, ενώ το γειτονικό Μπαγκλαντές βρίσκεται στην 7η θέση -ασφαλέστερη χώρα από οποιαδήποτε άλλη γειτονική- ή τη Νιγηρία, η οποία παρ’ ό,τι βρίσκεται αντιμέτωπη με την ισλαμιστική, εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ αλλά και την ένοπλη τρομοκρατική ομάδα «Niger Delta Avengers», κατατάσσεται στη σημαντικά χαμηλότερη, 10η θέση.
Σημαντική βελτίωση, από την άλλη, παρουσίασε το Πακιστάν, το οποίο αν και τα προηγούμενα έτη χαρακτηριζόταν ως ένα από τα 10 πιο επικίνδυνα κράτη για το «επιχειρείν», κατάφερε για πρώτη φορά να παραμείνει εκτός της πρώτης δεκάδας.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη συγκεκριμένη λίστα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-GEORGE ESIRI
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ