Σε αριθμούς η επιβατική κίνηση στα Δωδεκάνησα

Σε αριθμούς η επιβατική κίνηση στα Δωδεκάνησα

90
Σε αριθμούς η επιβατική κίνηση στα Δωδεκάνησα

Μείωση σε ποσοστό 8% καταγράφει η επιβατική κίνηση στα Δωδεκάνησα σύμφωνα με τα στοιχεία της Dodekanisos Seaways για το τρίμηνο Μάιος – Ιούνιος 2016.
Το γεγονός οφείλεται στη μειωμένη, και φέτος, διακίνηση των ημεδαπών τουριστών λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Ελπίζεται, ωστόσο, ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρξει αισθητή αύξηση η οποία εκτιμάται θα αναπληρώσει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών και συνολικά η επιβατική κίνηση για το 2016 να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα περίπου με το περασμένο έτος.
Τα ίδια στοιχεία όμως δείχνουν σημαντική αύξηση προς τα μικρότερα νησιά, τα οποία επιλέγουν για τις διακοπές τους κυρίως οι ημεδαποί τουρίστες, σε αντίθεση με τη Ρόδο και Κω που εμφανίζουν μείωση.
Αναλυτικά:
Την πρωτιά καταλαμβάνει το ακριτικό Αγαθονήσι που παρουσιάζει αύξηση 147% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους και εξελίσσεται σε αγαπημένο προορισμό για όσους προτιμούν τις διακοπές χαλάρωσης και ηρεμίας.
Αύξηση της τάξης του 20% καταγράφει και η Νίσυρος, αν και σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Ρόδο, και 10% από την Κω, η Χάλκη 10% ενώ η Τήλος παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό 22% και η Σύμη αύξηση 10% η οποία οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των προσκυνητών στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη, που προσφέρει σε πολύ χαμηλές τιμές δωμάτια στους επισκέπτες της.
Από τα υπόλοιπα νησιά η Ρόδος εμφανίζει μείωση 2%, η Κως μείωση 13%, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο προσφυγικό, η Κάλυμνος μείωση 14%, η Λέρος -3%, οι Λειψοί -5% απώλειες, ωστόσο, που αναπληρώνονται από την αύξηση της επιβατικής κίνησης της γραμμής Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκοί, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως.
Η συγκεκριμένη γραμμή με τη δυναμική που παρουσιάζει δικαιώνει τις πρωτοβουλίες των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της Σάμου και Δωδεκανήσου για τη θαλάσσια σύνδεση των δύο νομών από το περασμένο έτος και για τη θερινή περίοδο.
Τα στοιχεία, με αφετήριο λιμάνι το Πυθαγόρειο Σάμου και για το ίδιο διάστημα (Μάιος – Ιούλιος ) είναι ενδεικτικά και αποτυπώνουν το μέγεθος της ωφέλειας για τα ενδιάμεσα νησιά της Σάμου και Κω που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια.
Μεγάλη κερδισμένη αναδεικνύεται η Πάτμος η οποία στο τρίμηνο αυτό δέχθηκε 2.411 επιβάτες από τη Σάμο που αντιστοιχεί σε αύξηση 96% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, αλλά και το Αγαθονήσι που τετραπλασίασε σχεδόν τον αριθμό των επισκεπτών του από το πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου.
Αύξηση από 25% – 60% παρουσιάζουν τα νησιά Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος και Κως στη γραμμή Σάμου.
Να σημειωθεί, ότι μέσω της συγκεκριμένης γραμμής οι τουρίστες της απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης άρχισαν να ανακαλύπτουν τους Αρκιούς, το μικρότερο νησάκι του δωδεκανησιακού συμπλέγματος με τους 37 μόνιμους κατοίκους. Στο τρίμηνο που πέρασε το επισκέφθηκαν 138 άτομα.
Να επισημάνουμε, τέλος, ότι η Dodekanisos Seaways απορρόφησε στο σύνολό της την τελευταία αύξηση του Φ.Π.Α. στις μεταφορές (από 16% σε 24%) και δεν προχώρησε σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.
Απεναντίας για φέτος, αναγνωρίζουσα τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών, προχώρησε σε ειδικές προσφορές και εκπτώσεις που φθάνουν έως και 50% σε αρκετές κοινωνικές ομάδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.