Οι λιμένες Αμβέρσας και Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν ξεκινούν συνεργασία

Οι λιμένες Αμβέρσας και Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν ξεκινούν συνεργασία

62
Οι λιμένες Αμβέρσας και Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν ξεκινούν συνεργασία

Προ ολίγων ημερών, στα μέσα Ιουλίου, η Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας υπέγραψε μία συμφωνία συνεργασίας με τη Λιμενική Αρχή του Shahid Rajaee στο Ιράν, η οποία ελέγχει το λιμένα του Μπαντάρ Αμπάς. Δια μέσου των τερματικών σταθμών του οποίου διακινείται σχεδόν το 90% των εμπορευματοκιβωτίων που εισάγονται και/ή εξάγονται από την χώρα, ενώ από τους 200 εκατ. τόνους εμπορευματικών φορτίων που διακινούνται στους συνολικά 11 ιρανικούς λιμένες, σχεδόν οι 100 διακινούνται από τις εγκαταστάσεις του Μπαντάρ Αμπάς, την πόλη-λιμάνι και πρωτεύουσα της επαρχίας Χορμοζγκάν στη νότια ακτή του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο.
Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στην έδρα του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν στην Τεχεράνη, ο οποίος έχει την ευθύνη της διαχείρισης των έντεκα θαλάσσιων λιμένων της χώρας. Η συμφωνία έχει διάρκεια πέντε ετών, ενώ μετά το πέρας αυτής υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσής της.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας οι αρχές και στους δύο λιμένες θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εταιρείες -ναυτιλιακές και μη- που δραστηριοποιούνται σε αυτά να επιτύχουν καλύτερους όρους συνεργασίας μεταξύ τους, ενώ θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με στατιστικά δεδομένα και αναπτυξιακά έργα που τελούν υπό σχεδίαση ή εκτέλεση, ενώ συνεργασία θα υπάρξει και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ο Eddy Bruyninckx, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσας, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της, σημειώνοντας ότι «πλέον αποκαθίστανται οι εμπορικές μας σχέσεις με το Ιράν, μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και μία χώρα που αποτελεί πύλη εμπορίου για πολλές από τις γειτονικές της χώρες. Και η Αμβέρσα είναι σε ιδανικό σημείο τοποθετημένη για να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου στο Ιράν».

Φωτό: flickr.com/Max

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.