Η Κίνα δεν θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, που στηρίζεται στην...

Η Κίνα δεν θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, που στηρίζεται στην απόφαση της Χάγης

68
Η Κίνα δεν θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, που στηρίζεται στην απόφαση της Χάγης

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφασίσει τον χρόνο που θα ανακηρύξει μία Ζώνη Εναέριας Αναγνώρισης (ΖΕΑ) πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, σε συνδυασμό με το μέγεθος της απειλής που δέχεται στην περιοχή. «Η ΖΕΑ δεν είναι κινεζική εφεύρεση, αλλά ούτε και εφεύρεση των μεγάλων δυνάμεων. Εάν απειληθεί η ασφάλειά μας, φυσικά και έχουμε το δικαίωμα να την ανακηρύξουμε. Εξαρτάται από την αξιολόγηση που θα κάνουμε» δήλωσε ο υφυπουργός των Εξωτερικών, Λιου Ζενμίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Τσανγκ Γουάν Κουάν σε σημερινή του δήλωση υπογράμμισε ότι η Κίνα δεν θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα.
Η δήλωση του Κινέζου υπουργού έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δεν θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, τόνισε ο κ. Τσανγκ.
Η κα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις ασφάλειας με το Πεκίνο.

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λιου Ζενμίν κρατά το έγγραφο με την πολιτική θέση της Κίνας
Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λιου Ζενμίν κρατά το έγγραφο με την πολιτική θέση της Κίνας

AΠΕ/ΜΠΕ
Φωτο: EPA/ROLEX DELA PENA/POOL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.